Majstori koji su neophodni kod renoviranja stana
Foto: Shutterstock

Od stana koji može imati manju ili veću površinu, važno je napraviti pravi dom – oazu za odmor, relaksaciju i nizanje najlepših uspomena uz osmeh. Prilikom renoviranja stana treba uzeti u obzir jedino to da se radi o prostoru u kojem se spaja praktičnost, stil i estetika.

Da bi se izvršilo renoviranje kompletnog stana, ili određenog dela, važno je da se angažuju profesionalci, odnosno majstori koji će za tren realizovati i najzahtevnije ideje. U pitanju su neizostavni moleri, keramičari, električar i mnogi drugi vrhunski poznavaoci svoje struke, koji će na osnovu znanja i iskustva ostvariti zamisao i san svakog vlasnika.

Moleri su spremni da naprave čaroliju od zidova

Sve poslove u vezi sa oblikovanjem, pripremom i krečenjem zidova, zadatak su koji treba da obave najbolji moleri. Adaptacija zidova podrazumeva njihovo postavljanje i to može biti zidana ili montažna opcija, uz ploče od gipsa. Kada se pozicioniraju zidovi, renoviranje stana zahteva njihovu detaljnu obradu. Moleri postavljaju mrežicu i lepak, a zatim nanose i glet masu koja je zadužena za dobijanje ravne površine.

Veštim pokretima, stvara se magično ravna podloga, koja je pripremljena za krečenje i dekorisanje. Prilikom renoviranja stana, krečenje se najčešće realizuje, jer je to način da se stvori pravo osveženje čitavog prostora. Moleri mogu da nanose unapred pripremljenu boju, ili da je naprave uz kombinaciju tonera i kreča. Pored toga, realizuju i tehnike krečenja poput „peščanih nanosa“, zatim šljokica, lepljenja tapeta i stikera, ali i crtanja specijalnih ilustracija.

Keramičari postavljaju pločice za inspirativan doživljaj prostora

Renoviranje stana može da obuhvati i lepljenje pločica, što vrše najbolji keramičari. Njihovo angažovanje obično se zasniva na kvadraturi za postavljanje pločica, što se kreće na nivou od oko 10 evra za jedan kvadrat, pa na više. Keramičari postavljaju pločice na zidove i podove kuhinje i kupatila, ali često je to način da se oblože podovi hodnika i eliminiše zadržavanje vlage sa obuće. Tehnika koju realizuju keramičari može da bude lepljenje pločica na postojeće, ili čistu podlogu. Kada je u pitanju materijal, uglavnom se bira čista keramika, kao i pločice od granita, ili mermera kao najskuplje varijante.

Najčešće, keramičari savetuju odabir A klase, kao najboljeg stepena kvaliteta pločica, dok izbor dimenzija i dizajna prepuštaju vlasnicima i njihovim stilistima enterijera. Danas su veoma popularne pravougaone, sitne „mozaik“, ali i velike granitne ploče, koje se postavljaju bez fug mase. Konačan izbor zavisi od potreba vlasnika, ali i kvadrature predviđene za lepljenje pločica.

Električar stvara uslove za najbolju rasvetu i sve uređaje

Svakom domu je potreban izvor električne energije, bilo da bi se uživalo u televizijskom programu, kuvanju u kuhinji na električnom šporetu, ili čitanju knjige uz svetlost najlepše lampe. Da bi to bilo moguće, neophodno je da prilikom renoviranja stana svoju ulogu dobije i električar. On se bavi svim pitanjima u vezi sa tokovima struje i može profesionalno da posavetuje koje su najbolje pozicije za postavljanje utičnica, lustera i sijalica, kao i najmodernije led rasvete koja se bira za sve prostorije.

Sve poslove u vezi sa električnom energijom treba da vrši iskusan električar, jer je to način da se dobiju potpuno ispravne i trajne instalacije. Renoviranje stana u modernom vremenu podrazumeva da električar vešto skriva vidljive kablove, modeme, kućišta i druge elemente strujnih instalacija. To je način da se pored praktičnosti dobije i odlična estetika u domu.

Uređenje i renoviranje stanova u savemenom dobu zahteva mnogo pažnje i posvećenosti, kao i profesionalnu pomoć. Prilikom renoviranja stana potrebno je da se angažuju različiti

majstori, a neki od njih su upravo moleri, keramičari i iskusni električar. Oni imaju znanje, iskustvo i moć da svaku ideju besprekorno ostvare, uz efikasan rad bez nereda i minimalno zadržavanje u prostoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading