Usvojeno: Kuda će prolaziti auto-put od Rumunije do Srbije?
Tanjug/ Dusan Anicic

 

To je objavio rumunski ministar saobraćaja Katalin Drula.

"Sada mogu početi terenska istraživanja i detaljno projektovanje. U okviru projekta istraženo je 11 varijanti trasa, koje su povrgnute višekriterijumskoj analizi, na osnovu ekonomskih i ekoloških normi", rekao je tamošnji ministar saobraćaja, a prenosi portal Economica.

Prema njegovim rečima izabrana je "varijanta 5", prenosi eKapija.

"Varijantom 5 predlažena je ruta koja se odvaja od puta A1 u području opštine Remetea Mare, nastavlja do južnog dela Temišvara, odnosno naselja Đirok, gde je u planu gradnja pristupne saobraćajnice. Odatle se trasa nastavlja prema jugu, obuhvatajući mesta Žebel, Nemačku Stamoru i Moravicu, do granice sa Srbijom", naveo je Drula.

Druga faza studije izvodljivosti koja uključuje detaljna terenska istraživanja (geotehničke, arheološke, topografske, studije životne sredine) trebalo bi da počne na proleće sledeće godine.

Prošle godine je rumunska Nacionalna kompanija za upravljanje putnom infrastrukturom (CNAIR) potpisala ugovor za studiju izvodljivosti auto-puta Temišvar-Moravica, koji će nastaviti do Pančeva, a vrednost ugovora premašuje devet miliona leja (oko 1,8 miliona evra).

 

Komentari (0)

Loading