Jake reči Danice Grujičić na ovaj veliki dan za Srbiju
YT/ HelmCast

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Republike Srbije.

Na današnji dan 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front. Srpska vojska je u proboj krenula rečima komandanta štaba, vojvode Živojina Mišića ''U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom, junaci, napred u otadžbinu!" U francuskim vojnim izveštajima ostalo je zapisano da srpski odredi marširaju i po 17 sati dnevno, da ih teško sustiže i konjica i da bugarski vojnici pred njima beže i bacaju oružje. Srpsku državu i vojsku su tada svi otpisali, nisu računali na srce srpskog vojnika i želju da oslobodi svoju otadžbinu. 62 000 naših vojnika je jurišalo bez prestanka ka osvajanju slobode, pa je tim povodom i nastala krilatica ''BEŽITE ŽIVI, IDU MRTVI!'' Kada je proboj konačno počeo, srpsku vojsku više niko nije mogao da zaustavi!

Koliku je svetinju za naš narod predstavljala zastava, govori činjenica da je 30. novembra 1911. godine kralj Petar I uručio komandantima pukova 51 pukovsku zastavu. Sve te zastave su prošle kroz razne bitke tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i nijedna nije zaplenjena. Uprkos izmeštanju vojske i države, uprkos najvećim stradanjima kroz koje je naš narod nijedna zastava nije zarobljena!

U čast srpske vojske u Prvom svetskom ratu, američki predsednik Vudro Vilson učinio je presedan i naredio da se okači srpska zastava na svim javnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako se srpska zastava zavijorila i na Beloj kući.

Danas, 103 godine kasnije, kada živimo u miru zahvaljujući našim precima koji su u svim vekovima osvajali slobodu uz srpsku zastavu, proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Danas, sa ponosom ističemo zastavu kada osvajamo medalje i postižemo nacionalne uspehe, kada dočekujemo sportiste, kada idemo u vojsku, kada se venčavamo, kada se kućimo i rađamo. Ona danas predstavlja simbol slobode, ljubavi i zajedništva. Zastava je steg oko kog se okupljamo ma gde živeli u svetu da postižemo nove uspehe, nova dostugnuća u nauci, umetnosti i sportu, da širimo mir i ljubav, i da sa ponosom ističemo našu zastavu.

''I SVUDA GDE JE SRPSKA DUŠA KOJA, TAMO JE MENI OTADŽBINA MOJA, MOJ DOM I MOJE ROĐENO OGNJIŠTE.'' A. Šantić

 

 

 


 

Komentari (1)

Loading