DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE Predsednik Vučić poručio: Sloboda Srbije nema cenu! (VIDEO)
Printscreen

Građani su pozvani da na svojim domovima istaknu srpske zastave.

U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama srpske zastave Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

Centralna manifestacija održala se na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE Predsednik Vučić poručio: Sloboda Srbije nema cenu! (VIDEO)

Printscreen

 

Srž manifestacije u Beogradu je podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Na Savskom trgu prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

Ceremonija je završena uz veličanstveni vatromet, a orkestar je odsvirao pesmu "Ovo je Srbija".

Aleksandar Vučić

19.18 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918.-e godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima! Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka bila je i veća i važnija od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo - - kaže predsednik Vučić.

 

 

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

- To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost. Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: "U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!" Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje - rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik. 

- Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno - pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo. I sebi, i drugima. Nismo mi bili uvek svetli tokom istorije, najčešće sami prema sebi, često i prema drugima, ali, bar na ovim prostorima, ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu, i onu grobnu, nacija koja je podnela toliku žrtvu, da bi ugledala svetlo, i postala nacija, postala slobodna. Šta ćemo od svega toga da zaboravimo, a mnoge stvari moramo, tek da ne bi večno živeli u prošlosti, sme da bude isključivo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane. I odmah da bude jasno, ovu zastavu, sve one koji pod njom, i zbog nje, leže, zastavu našeg stradanja, zastavu naših kostiju, naših jama, logora, dece koju su nam uzeli, sasvim sigurno nećemo nikada zaboraviti. Ona nas određuje, na njoj su imena svih onih čija imena ne znamo, ona je, i bukvalno, stvorena našom krvlju i našim kostima, i bez nje, ne bi bilo i nas. U njoj, i to je još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo, jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je to da je, i takva, ta zastava naša, i da predstavlja ono jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva, zastave, upravo i u tome. Robovi su svi isti, porobljeni. Slobodni ljudi se razlikuju, zato što su slobodni. Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo - rekao je Vučić. 

Vučić je rekao šta mora da važi za sve ljude na Balkanu, bez obzira na to gde žive.

- Da budu slobodni, u istoj meri, sa istim pravima, sa svojim jezikom, verom, kulturom i tradicijom. I nije to nikakav srpski svet, za šta nas optužuju, to je, jednostavno, svet slobodnih, svet onih sa svojim imenom, sa pravom da glasno i bez posledica mogu da ga izgovore, uvek, i na svakom mestu. I to, po nama, mora da važi za sve narode na Balkanu, bez ikakvih izuzetaka, a pogotovo bez stalnih pokušaja da se nekome, Srbima, pre svega, dozvoli ime, ali i da se, uz to ime, doda i žig krivice. Ova zastava, ovaj praznik, imaju i tu ulogu, oni su dokaz da to, biti Srbin, ne znači i biti kriv, ne znači nositi teret osude, već, upravo suprotno, oni govore da uz to ime ide ponos. Ponos zbog Mišara, Deligrada, Ćele kule, i Takova, Kumanova, Miloša, Đorđa, Mihajla, ponos zbog Kolubare, Cera, Kajmakčalana, ponos zbog Petra i Aleksandra, svih života datih za jedan lep, ali pogrešan pokušaj, i ponos zbog svih antifašista, zbog Leke i Krcuna, ali i zbog mučenika iz Prebilovaca, Jadovna, Jasenovca... To smo mi. To je Srbija. To je istorija, to je jezik i Meše, i Ive, i Miloša. To je kultura koju smo stvarali, to je vera bez mržnje, to je naše biće, to nas određuje i čini dostojnim narodom - rekao je Vučić.

- To nam, na kraju, daje snagu, nauk, da u ovom veku, čiji temelji su nam danas u rukama, tražimo mir i da svoju snagu, veličinu, otkrijemo u samom životu, u onome što ga čini boljim, u radu, u velikim poduhvatima pravljenja puteva i mostova, u povezivanju, u fabrikama, novim bolnicama, u znanju i veri da umemo, možemo, više od drugih - rekao je predsednik.

 

 

Vučić se zahvalio Srbima iz regiona i njihovim predstavnicima. 

Svima onima koji su izmišljali izjave koje nije dao i koji su napadali Srbiju Vučić je rekao da mu nema nameru da se izvinjava za bilo šta i da im se pravda.

On je poručio da nam se nikada više neće ponoviti Jasenovac, Jadovno, "Oluja", "Bljesak", Martovski pogrom...

- Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija - rekao je Vučić.

- I kao što se mi ponosimo precima koji su za slobodu davali živote, tako sutra naši potomci treba da se ponose nama, koji ih učimo kako se za slobodu živi i kako se, u slobodi, živi. I treba da ih naučimo kako se pamti, i kako se, samo svojom voljom, zaboravlja. Kako se zaslužuje dostojanstvo, i kako se poštuje temelj. A temelj jeste to ime, Srbija, pod kojim su toliki nepoznati sahranjeni. I ta zastava, u koju su utkali svoje živote, da ostanu prepoznati. I slava, Otadžbina, koja svoju decu vidi, čuje, i pomaže, ma gde ona bila. Temelj je i ovaj praznik, praznik našeg identiteta, naše istorije, ali i naših različitosti koje, opet, daju i slavu i bol u prošlosti, i jasan plan za budućnost. Temelj je taj svakodnevni plebiscit na kojem biramo da budemo narod, nacija, u punoj i ostvarenoj slobodi. Živela Srbija! - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milorad Dodik

19.04 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obratio se na početku prisutnima stihovima Alekse Šantića

- "Svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja!" - rekao je Dodik.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE Predsednik Vučić poručio: Sloboda Srbije nema cenu! (VIDEO)

Printscreen

 

Dodik je naveo da su Srbi oduvek bili nasuprot svima koji ih okružuju, a koji su oduvek služili svim osvajačima.

- Zamolio bih vas sve nešto. Mi nismo Bosanci, nemojte nas tako zvati. Mi smo Srbi i ja sam Srbin. Ne postoje ni bosanski, ni hrvatski Srbi, mi smo jednostavno Srbi koji su kroz teške muke i uz pomoć svoje Srpske pravoslavne crkve očuvali svoj identitet - rekao je Dodik.

On je poručio da više neće biti "Oluja".

- Naša politika je jasna i Srbija će braniti Republiku Srpsku i sprki narod gde god živi. Mi imamo svoju republiku, Republiku Srpku, ali naša otadžbina je Srbija - rekao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska po svemu država i da veruje da će se rešiti problem nepostojanja stolice RS u UN. 

Kako kaže veruje da je 21. vek, vek srpskog ujedinjenja.

- Posle svih onih žrtava koje je srpski narod podneo, ovako se počinje, a ja čvrsto verujem da je 21 vek, vek srpskog ujedinjenja. Nemojte nam zameriti što ja smatra da je Republika Srpska država. Mi želimo sa svima mir i nikada nećemo pozivati na puške ili sukobe, ali nema niko pravo da nam brani da budemo ono što jesmo - kaže Dodik.

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvaeći moćnu Srbiju izazvao strah kod mnogih, kako kaže "malih duša".

Patrijarh Porfirije

18.42 - Partijarh srpski gospodin Porfirije obratio se prisutnima.

Porfirije je čestitao nacionalni praznik Srbima.

- Neka nam je sa srećom ovaj praznik - rekao je patrijarh Porfirije.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE Predsednik Vučić poručio: Sloboda Srbije nema cenu! (VIDEO)

Printscreen

 

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

- Kažem različit, a ne suprostavljen, ne protivrečan drugome - rekao je patrijarh. 

On je podsetio da porodica nije cilj sama po sebi, već učilište.

Patrijarh je rekao da moramo voleti svoju porodicu, ali i svoj rod.

- Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije nas, naših mislih i dela reći ko smo mi na bolji način nego mi sami - rekao je patrijarh.

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh. 

- Možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, svoju majku, svoga brata, sestru, svoga komšiju, svoj rod, svoj narod. To je logika i duhovni poredak stvari. Moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas neposredno okružuje. Kako svoje potencijale, uspehe, uzrastanja, ono što je dobro, isto tako moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bivali bolji. I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti, zato mi u prošlosti moramo tragati za svojim nadahnućima. Ne možeš biti svetski kad nisi svoj, ni drugi te neće poštovati ako ne poštuješ sebe - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh kaže da su principi po kojima mi živimo hrišćanski, jevanđeljski i svetosavski.

- Sveti Sava je tražio da među ljudima zasija lepota jedinstva i slobode - rekao je patriajrh Porfirije.

18.38 - Trubački orkestar potom je odsvirao pesmu "Pukni zoro"

18.37 - Glumac Goran Sultanović koji je voditelj manifestacije na Savskom trgu, održao je besedu kojom je podsetio na herojski podvig srpske vojske, probijanje Solunskog fronta i oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

18.32 - Orkestar je potm izveo himnu Srbije "Bože pravde"

18.30 - Svečanost na Savskom trgu počela je pesmom "Moja Republika Srpska" u izvođenju orkestra.

 

Svečanost

Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Plan je da ulicama Beograda prođe više kolona, a kolona od spomenika Njegošu je već krenula prema spomeniku Stefanu Nemanji.

Jedna će krenuti iz parka Vojvode Vuka, druga od spomenika Njegošu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Te dve kolone objedinile su se kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a zatim nastavile prema Slaviji.

Na trgu Slavija kolona iz centra grada susrešće se sa još jednom, trećom kolonom, koja kreće od spomenika Karađorđu u parku ispred Hrama Svetog Save.

Odatle, sa trga Slavija, zajedno su se uputili prema spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Konjička jedinica i helikopteri

Konjička jedinica je krenula sa Trga republike ka spomeniku Stefanu Nemanji, i tom prilikom su zabeleženi ovi sjajni prizori na Terazijama. Ispred njih su paradirali mladići u uniformama srpske vojske iz Prvog svetskog rata.

Mladi folkloraši su u isto vreme išli ulicama u narodnim nošnjama, klicali Srbiji, dok je iznad njih leteo policijski helikopter sa velikom trobojkom.

Ceremonija na Savskom trgu

Na ceremoniji na Savskom trgu građanima će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti i patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oni su već prisutni na mestu okupljanja.

Simbolika praznika

Datum, 15. septembar, izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Praznik se slavi od prošle godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Anđelko

15.09.2021 17:54

Čestitam dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Danka

16.09.2021 00:56

Dan nacionalnog jedinstva i slobode. Zivela Srbija....