PATRIJARH PORFIRIJE: Jasenovac je mesto molitve za mir, ali i mesto gde se sećamo i pamtimo nastradale
Instagram/ porfirije_patrijarh

Patrijarh je tokom liturgije povodom Svetih novomučenika jasenovačkih okupljene vernike podsetio da su na tom mestu pre 80 godina izvršeni najstrašniji umu nezamislivi zločini, zločini koji su izvršile ustaše nad nedužnim ljudima iz srpskog, jevrejskog i romskog naroda, ali i hrvatskog naroda.

„Naravno da je bilo najviše onih pravoslavne vere i sve to što su vršili zlotvori vršeno je na osnovu tadašnjeg zakona, međutim logika Božija je drugačija od logike ljudske - upravo tamo gde je veliko stradanje i gde nedužni stradaju to Gospod pretvara u sveto mesto, mesto molitve i iz tog razloga nikada se nismo ovde sabirali da bismo se ovde bavili brojkama, matematikom, dokazivanjem ko je kome više zla naneo, jer znamo da je na ovom mestu izneveren Bog, a osramoćen čovek, osramoćen ljudski rod“, kazao je patrijarh.

PATRIJARH PORFIRIJE: Jasenovac je mesto molitve za mir, ali i mesto gde se sećamo i pamtimo nastradale

Instagram/ porfirije_patrijarh

 

Porfirije je naglasio da je upravo iz tog razloga za hrišćane ovo pre svega mesto molitve i ukazao da svi na to mesto dolaze sa pijetetom kao što treba da idu i na druga mesta gde su postradali drugi ljudi.

„Ovo je mesto koje je Gospod odredio nadlogično i nadumno, paradoksalno da bude mesto sa kojeg se 24 sata uznosi molitva za čitav ljudski rod, za mir. Svaka naša liturgija počinje rečima u miru Gospodu se pomolimo za mir svega sveta. Ovo je mesto na kojem se 24 sata uznosi molitva za mir među ljudima, za razumevanje među ljudima, za prihvatanje promisli Božje i njegove ljubavi“, naveo je Porfirije.

Patrijarh je ukazao i da je ovo mesto na kojem se sećamo, pamtimo one koje su postradali, ali istovremeno mesto koje nas podstiče na molitvu da Gospod urazumi svakog čovek da se nigde nikome ne desi nešto slično sa bilo koje strane i da, kako kaže, "ne daj Bože da budemo mi ti koji bismo činili takve stvari".

„Naš odgovor je molitva, jer ona prosvećuje um, spaja nas sa Bogom i otvara naše srce da bude mesto u kojem svako može da nađe mir i da bude ono što jeste, a da bude naš bližnji. Ovde su postradali nevini ljudi i mi znamo da je svaka nevina žrtva mučenik i zato svi oni koji su ovde postradali nadilaze uske okvire pripadanja bilo kom narodu i pripadaju svima i siguran sam da se mole za sve nas, ali više po ljubavi prema Hristu za one koji su im zlo naneli“, ukazao je.

 

Prema njegovim rečima, naš odgovor treba da bude na svaku ružnu reč, a kamoli na svaki ružan postupak u odnosu na nas, ne zlopamćenje, ne osveta, ponavljanje neprijateljstva i zla, već molitva, praštanje.

Potrebno je da praštamo, kaže patrijarh i dodaje da je potrebno da molimo za oproštaj makar nekada i ne mogli da razumemo.

„A sa druge strane oni koji čine zlo, monstruozne zločine, oni su se ispisali iz svakog naroda, ne pripadaju nikome, ne pripadaju ljudima“, naglasio je Porfirije.

Zaključio je da su žrtve nevine i one jasenovačke univerzalne, naše, ali da pripadaju svim ljudima dobre volje, mole se za čitav svet, a naročito za one koji u zlu leže.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading