KAD SE ZAVIJORE SRPSKE ZASTAVE Simbolika praznika koji se prvi put obeležava 15. septembra
EPA-EFE MARKO ĐOKOVIC

 

 

Na ovaj način inicijativu da svi Srbi, ma gde živeli 15. septembra istaknu srpsku trobojku komentariše politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.


On podvlači činjenicu da praznici i simboli snažno integrišu ljude – na jedan dan, a 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je zajednički praznik Srbije i Republike Srpske. To je dan kada se, kako kaže, isto osećaju oni koji žive i u Kruševcu, i u Prijedoru, i u Banjaluci, i u Vukovaru, i u Nikšiću.

Jedan identitet

Taj dan bi, smatra Savić, trebalo da podseti da su svi Srbi deo jednog identiteta i da je taj identitet produkt stvaralaštva.


„Vreme je danas konfuzno i mnogi su predviđali propast nacionalnih identiteta, ali, evo, to ne samo da se ne dešava već nacionalni identiteti sve više dobijaju na značaju – ipak su to temeljni društveni konstrukti u kojima se čovek oseća slobodno, u čijim se okvirima razvijaju ekonomija, vera, jezik… Kada se ujutru probudimo, nacionalni identitet je stvar koja nas definiše. To su stvari koje se ne smeju potcenjivati, a Srbija kao stožerna zemlja ima obavezu da te stvari intenzivira, održava i da bude predvodnik“, kaže Savić.

Kako izgleda Amerika 4. jula

Isticanje nacionalnih simbola povodom važnih državnih praznika nije neuobičajeno, dodaje on i podseća kako izgledaju Sjedinjene države na Dan nezavisnosti 4. jula – sve kuće i ulice okićene su nacionalnim zastavama, a za to nije toliko zaslužna sama država, koliko građani sami ističu zastave.

„Mislim da isto tako treba da bude i u Srbiji, i u Republici Srpskoj, da svaki građanin, gde god bio, ima pravo i slobodu da istakne srpsku zastavu na taj dan i da pokaže da je Srbin, da doprinosi srpskom identitetu, bez obzira gde živeo. Mi smo jedan narod i zajedno smo izgradili svoj identitet i postigli velike stvari, naročito kada govorimo o oslobođenju, demokratizaciji, liberalizaciji. U prethodnih 200 godina, Srbi su stožer Balkana u svakom mogućem smislu“, kategoričan je Savić.

I internet gradi identitet

Naš sagovornik ukazuje na još jedan fenomen u izgradnji nacionalnih identiteta – Internet. Kao deo globalne Internet zajednice, mlađi ljudi su ujedno građani sveta, ali te generacije dale su novi pečat nacionalnim identitetima, pa i srpskom.


„To vidimo po takozvanoj „mim kulturi“ i društvenim mrežama. Možemo da vidimo da nacionalizam ponovo postaje zdrav, postaje produktivan, progresivan način razmišljanja, koji okuplja isto tako produktivnu i progresivnu omladinu, koja ima prijatelje širom sveta, razgovara sa svima, a opet zna da ne možeš biti građani sveta ako ne znaš ko si i odakle dolaziš. Mislim da će se to videti i 15. septembra na Internetu. Osetiće se taj integrativni srpski momenat i Internet će dati svoju dimenziju nacionalnog karaktera“, objašnjava Savić.

Veliki poduhvat za dijasporu

Za istoričara Dragomira Anđelkovića, inicijativa da se 15. septembra istaknu srpske trobojke dobra je inicijativa, naročito kada se radi o regionu i dijaspori.
„Za nas u Srbiji, to je nešto što se podrazumeva. Nije nikakva hrabrost istaći srpsku zastavu u Srbiji, ali ponekad je veliki poduhvat istaći srpsku zastavu u okruženju. Mislim da je ovo dobar način da prikažemo gde smo i koliko nas je, a, s druge strane, ako bude ekscesa, da svima na svetu demonstriramo da Srbi ništa drugo ne traže osim da poštuju svoj identitet i da je, kada neko napada ljude zato što poštuju svoj identitet, u pitanju fašizam. Mi smo uvek bili izloženi napadima, a nas optužuju da pravimo probleme“, ističe Anđelković.

Zašto baš 15. septembar

Za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izabran je 15. septembar jer na taj dan 1918. počeo proboj Solunskog fronta. Ovaj praznik obeležava se i u Srbiji i u Republici Srpskoj, na osnovu odluka obeju vlada i parlamenata, ali i među Srbima u regionu i dijaspori.

KAD SE ZAVIJORE SRPSKE ZASTAVE Simbolika praznika koji se prvi put obeležava 15. septembra

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Inicijativa da svi Srbi 15. septembra istaknu nacionalnu zastavu pokrenuta je prošle godine, a ove godine ju je ponovio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


„Zajedničke nacionalne vrednosti se promovišu proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lane ustanovila 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naveo je on.
 

BONUS VIDEO: Srpska fabrika vakcina

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Una

09.09.2021 23:35

Lepo je što će Srbi obeležiti praznik jedinstva , jer će time sačuvati nacionalni i kulrurni identitet!i.