POČINJE NABAVKA OGREVA ZA ZIMU Za grejanje na drva - 35.000 do 150.000 dinara
Alo

U svakom slučaju, troškovi domaćinstva za ogrev nisu mali, ali koliko-toliko lepa vest je, kako su za Alo! potvrdili u nekoliko stovarišta, da su cene ostale na prošlogodišnjem nivou, uz minimalne korekcije nagore za pojedine vrste ogreva.

Cene nisu svuda iste i u unutrašnjosti Srbije može se naći ogrev po nižim cenama.

Kubik drva u manjim mestima prodaje se i za 30 evra, a najčešće po ceni od 40 do 45 evra, dok u Beogradu i većim gradovima treba za te namene izdvojiti oko 50 evra.

Cena peleta se kreće od 21.000 do 25.000 dinara po toni.

Po ovim cenama, ako se uzme da domaćinstva potroše u proseku od osam do 25 kubika drva za grejnu sezonu, može se izvesti računica da će oni koji se greju ili dogrevaju na drva u zavisnosti od vrste, količine i mesta stanovanja imati izdatak od 35.000 dinara pa do nekih 150.000 dinara u zimskom periodu.

Udarna sezona kupovine ogreva je od sredine septembra do polovine oktobra, ali prodavci kažu da posla imaju i tokom leta jer se mnogi građani odlučuju da se na vreme obezbede za grejnu sezonu, a i cena je tada i nešto niža.

Ranija nabavka drva za ogrev ne samo da je povoljnija, već je, kako je za naš list potvrdio i prodavac iz Svilajnca Dalibor J. koji se tim poslom bavi nekoliko godina, ona i poželjna, jer drva mogu da se dodatno prosuše, a suve cepanice bolje greju i manje zagađuju životnu sredinu.

- Suvo drvo bolje gori i daje veće količine toplotne energije i samim tim se troši manje ogreva za sigurno 20 odsto. Od drveta najtraženija je bukva, ali i hrast, grab i cer, i njihova cena kreće se od 4.700 do 7.000 dinara, dok se bagrem prodaje od 4.500 do 6.200 dinara po kubiku. Cena zavisi, kako naglašava, najviše od toga da li je u nju uključen prevoz, sečenje i cepanje drva - objasnio je on.

I za drva iz svoje šume morate da platite

Ako imate svoju šumu i želite da je iskoristite za grejanje, morate da znate da će vas i to koštati. Nenad K. koji živi u Beogradu, ali u Leskovcu ima porodičnu šumu koju godinama nije koristio, ove godine je rešio da iz nje obezbedi ogrev za zimu, ali mu je i to iz džepa izvuklo, kako kaže, skoro isto para koliko bi dao i da je kupio drva.

- Da bi dobio dozvolu i odobrenje da mogu da sečem svoju šumu morao sam šumaru da platim taksu oko 100 evra, dok sam platio drvoseču koji svoj rad naplaćuje upola cene od one po kojoj se drvo koje je isečeno prodaje, pa dok sam posečena drva iscepao i prevezao do Beograda... Uštedeo sam gotovo ništa. Ali važno je da nisam na gubitku - kazao je kroz osmeh Nenad K. za Alo!.

POČINJE NABAVKA OGREVA ZA ZIMU Za grejanje na drva - 35.000 do 150.000 dinara

Alo

 

Cena cepanja drva od 500 do 900 dinara

Poslednjih godina sve veća je tražnja za drvetom koje se prodaje u džakovima spremno za loženje. Građanima je ta kupovina isplativija, jer ne moraju dodatno da plaćaju uslugu sečenja koja košta od 500 do 900 dinara po kubiku.

Ugalj polako izlazi iz upotrebe

Analize su pokazale da se na čvrsti ogrev greje više od 40 odsto srpskih domaćinstava i to najviše na drva. Ugalj se sve više izbacuje iz upotrebe, a to su za list Alo! potvrdili i u nekoliko stovarišta u Srbiji, pa je to, kako kažu, najverovatnije i razlog što se njegova cena ne menja. Kako kažu u stovarištu u Šapcu, sirovi ugalj „kolubara“, koji se najviše prodaje, košta 8.000 dinara, ugalj „dunavac“ 9.500 dinara, dok se ugalj iz Bosne „stanari“ prodaje po ceni od 10.500 dinara, a sušena „kolubara“ prosejana za 14.000 dinara po toni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading