HUMANO Udruženje „Uvek s decom“ obeležilo tridesetogodišnjicu svečanom dodelom plaketa donatorima! Osmeh izlečenog deteta je najsjajnija plaketa
Alo

Plakete koje smo dobili su prilično sjajne, ali najlepše i najviše sijaju vaši osmesi koji nam svima ovde daju podstrek da budemo deo ovako velike stvari. Ne treba vi da zahvaljujete nama, hvala vama što imamo za šta da se borimo! Nebojša Babić

Udruženje „Uvek sa decom“ upravo je obeležilo tridesetu godišnjicu postojanja svečanom dodelom plaketa donatorima u Skupštini grada Beograda. Plakete su humanim ljudima uručivali upravo oni mali heroji kojima je postojanje udruženja omogućilo da nastave da žive i da se leče.

Neki s novom, tek izraslom kosicom, neki još uvek bez nje. Neki potpuno oporavljeni, kao da rak nije ni mučio njihova dečja tela. Svi kao jedan se smeju, raduju, slave život. Tu su i roditelji, hrabri junaci koji se drže kao da nisu pretrnuli od straha šta će dalje biti. Kao da nisu upravo prošli najtežu borbu u životu.

Mila, Nemanja, Marta, Uroš, Julija ... mališani su uručivali plakete za dobročinstvo, a dobilo ih je šezdeset sedam pojedinaca i kompanija. „Zlatni septembar“, mesec posvećen deci oboleloj od raka, u gradovima širom sveta obeležava se osvetljavanjem važnih objekata zlatnom svetlošću, a u Beogradu to su bili Skupština grada Beograda, Most na Adi, Brankov most i Palata Albanija. Na sam rođendan udruženja, 2. septembra, pušteni su zlatni baloni u znak podrške svim mališanima.

Kako objašnjavaju u udruženju, deca širom sveta nisu pošteđena zloćudnih bolesti, a upravo su pravilna spoznaja o ovim bolestima i adekvatni napori cele zajednice u lečenju i brizi za njih ogledalo razvijenosti zdravstvene službe i zrelosti celoga društva.

HUMANO Udruženje „Uvek s decom“ obeležilo tridesetogodišnjicu svečanom dodelom plaketa donatorima! Osmeh izlečenog deteta je najsjajnija plaketa

Alo

 

- Trideset godina pomoći deci oboleloj od raka je istorija koju smo pravili zajedno. Kada smo osnovali udruženje, dečje odeljenje na Onkologiji je bilo jedan mračan hodnik s jednim toaletom, metalnim krevetima i televizorom. Taj prostor je kod bolesne dece i njihovih roditelja izazivao još veći strah i tugu od one sa kojom su tu dolazili. Sada je to svetlo, šareno mesto, puno cveća i igračaka, koje u deci budi optimizam. Sve to smo uspeli zahvaljujući ljudima koji su poklanjali svoje srce, vreme, resurse za budućnost deci - kaže direktorka Udruženja „Uvek sa decom“ Mileva Ličina.

HUMANO Udruženje „Uvek s decom“ obeležilo tridesetogodišnjicu svečanom dodelom plaketa donatorima! Osmeh izlečenog deteta je najsjajnija plaketa

Vesna Petrović, predsednica udruženja sa Sašom Kovačevićem

 

Među brojnim donatorima koji su primili plakete našli su se i Jovan Memedović, Saša Kovačević, Nebojša Babić, predstavnici kompanija Telekom, Telenor, Narodne banke, Infostana, Energomonta, FK Partizan, Mekdonalds, Branko Babić, Tatina slatka kuća, Javnobeležnička komora...

HUMANO Udruženje „Uvek s decom“ obeležilo tridesetogodišnjicu svečanom dodelom plaketa donatorima! Osmeh izlečenog deteta je najsjajnija plaketa

Alo

 

Misli svih prisutnih kratkim obraćanjem sublimirao je čuveni fotograf Nebojša Babić:

- Plakete koje smo dobili su prilično sjajne, ali najlepše i najviše sijaju vaši osmesi koji nam svima ovde daju podstrek da budemo deo ovako velike stvari. Ne treba vi da zahvaljujete nama, hvala vama što imamo za šta da se borimo!

Sa ciljem da privuku što više ljudi dobre volje, kao i da podstaknu pozitivno razmišljanje, u „Uvek sa decom“ podsećaju da očajanje ničemu ne doprinosi, a da je optimizam zaslužan za uspešno lečenje i nastavak života hiljada dece.

- U ime naše dece i njihovih roditelja, želimo da i u vama raste pozitivna misao koja je bila naša pokretačka snaga prilikom osnivanja Udruženja, želimo da zajedno ne tugujemo nad sudbinom dece obolele od raka, već da im pomognemo! - poručuju iz udruženja.

 

Šta je „Uvek s decom“

Organizacija „Uvek s decom“ osnovana je 1991. godine kao udruženje građana koje pomaže deci koja se leče na dečijem odeljenju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Tokom ovih 30 godina uspeli su da pomognu u obnavljanju, opremanju i modernizaciji, a neki bi rekli i humanizaciji ovog dečjeg odeljenja. Uspeli su da obezbede stan - privremeni dom za roditelje iz raznih delova Srbije čija se deca leče na Institutu.

 

Bolest ne zna za godine

Najčešće zloćudne bolesti kod dece su maligne hemopatije - leukemije i limfomi, kao i takozvani solidni tumori. Efikasnom saradnjom, adekvatnom opremom i odgovarajućom negom brojnih specijalnosti pedijatara onkologa, hirurga, radiologa, imunologa, bakteriologa, patologa, psihologa i drugih medicinskih eksperata danas se uspešno i trajno leči više od polovine obolele dece kojima se tako vraća detinjstvo.

 

Lečenje je samo deo procesa

Lekari, medicinske sestre, vaspitači i psiholog odeljenja pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u saradnji sa Udruženjem „Uvek sa decom” sprovode i mnoge aktivnosti mimo medicinske terapije. Druže se sa „svojom decom”, organizuju posete glumaca, pesnika, dečjih pisaca odeljenju i podstiču talente samih mališana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading