NOVO POSKUPLJENJE Skače cena osnovne životne namirnice u radnjama
Alo

Od cene ove uljarice na berzi zavisi i kolika će biti cena ulja u radnjama.

Ovih dana na novosadskoj Produktnoj berzi tražnja za suncokretom je veća od ponude i prvi ugovori zaključeni su po rekordnim cenama od 470 do 473 evra po toni bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od čak 56,28 odsto.

Kako kaže Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad, ne može se mnogo unapred prognozirati kako će se kretati cena suncokreta, ali je svakako veća šansa da će ona rasti nego da će padati.

- Cena raste kako kod nas, tako i u regionu i svetu. Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji. Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja - kazao je on.

Poljoprivrednici smatraju da otkupna cena suncokreta nije uopšte velika i da je, kako je rekao Milan iz okoline Svilajnca, konačno posle 10 godina na realnom nivou od 55 dinara po kilogramu bez PDV-a. On je podsetio da se prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret otkupljivao za 36 dinara bez PDV-a.

Trenutno se litar suncokretovog ulja trgovinama u Srbiji prodaje po ceni od 135 dinara do 350 dinara.

 

Srbija ima konkurentne cene

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, kaže da Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu jer se, prema analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u dinare, kreće između 150 i 180, u Hrvatskoj 190 i 250, u Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara, a u Mađarskoj od 200 do 250. On objašnjava da će se u narednom periodu tržišno formirati cena ulja na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja.

- Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta - naglašava Kandić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading