Gradonačelnik Bakić otvorio 16. „Festival bunjevački ila“
Strahinja Babović

Otvarajući ovaj Festival gradonačelnik Bakić istakao je da je ova manifestacija postala tokom proteklih 16 godina, zaista prepoznatljiva, kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.

“Opšte je poznato da je kuhinja uvek bila mala radionica kulture tako da su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i svog nacionalnog identiteta“, naglasio je Stevan Bakić.

Uz kvalitetnu kulinarsku ponudu, organizatori već godinama ovde prikazuju i važna svedočanstva o znamenitim Bunjevcima, ljudima koji su mnogo učinili za svoj narod. Tako je ove godine posvećen film Antušu Gabriću, koji je decenijama, preko Radio Beograda, celu zemlju upoznavao sa tradicionalnom muzikom svog naroda i svog zavičaja, rekao je Bakić.

„Grad je ove godine, moram da istaknem, u dogovoru sa Bunjevačkim nacionalnim savetom doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud Antuša Gabrića i velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda, znamenitih kulturnih delatnika ne bi ostao uzaludan, doneo odluku o uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog na teritoriji grada Subotice.“, podsetio je Bakić.

On je istakao da je izuzetno ponosan na tu važnu odluku, i naročito na stepen saglasnosti koji je postignut u Skupštini i u gradu Subotici.

„Očuvali smo bunjevački jezik i dali priliku da se usavrši i afirmiše i sa tom odlukom dokazali smo postojanje bunjevačkog naroda skoro tri i po veka na prostorima grada Subotice. Želim vam da uživate u gastronomskim specijalitetima bunjevačkog naroda, da ovaj Festival nastavi da traje i da afirmiše bunjevačku kulturu i identitet“, poručio je Bakić.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Кujundžić Ostojić zahvalila se gradonačelniku što im je pružena mogućnost da Bajmok danas postane Bajmak

„Uživajte u ovom šarenilu, ukusa, kulture i svega onoga što postoji u ovoj našoj lepoj Subotici, Bajmoku gde se ova jela dugo kuvaju, spremaju i da dogodine ovakve manifestacije 

budu još brojnije, da se rešimo epidemije i procvetamo mi Bunjevci i svi oko nas onako u pravom svetlu“, rekla je dr Suzana Кujundžić Ostojić.

A na Festivalu bunjevačkih ila osim bogatog kulturnog programa na tridesetak štandova je bilo raznog jela i pića, od tarane do raznih paprikaša, kotlića, slatkih gurmanluka što je za ljubitelje dobrog zalogaja bio odličan gastronomski praznik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading