Uprkos pandemiji, kompanija na prvom mestu u Rusiji, Belgiji, Češkoj... ŠTADA GRUPA NASTAVLJA RAST
Alo

Ulaganje veće od milijarde evra rezultiralo je rastom mnogo većim od konkurenata, a uloženo je u akvizicije poput Walmarka i poslovanje sa dodacima ishrani, u bivši portfolio Takede u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, kao i u preuzimanje licence za proizvod za lečenje kasnog stadijuma Parkinsonove bolesti.  

Četvrto mesto

Prema podacima agencije IQVIA, Štada je zauzela četvrto mesto u Evropi u delu preparata koji se kupuju bez recepta, kao i proizvoda na recept i bolničkih lekova.

Povodom ovogodišnjih rezultata, generalni direktor Štade Peter Goldšmit ističe da je ponosan na sve zaposlene koji su pokazali veliku angažovanost kako bi se održalo redovno snabdevanje tržišta lekovima.

Uprkos pandemiji, kompanija na prvom mestu u Rusiji, Belgiji, Češkoj... ŠTADA GRUPA NASTAVLJA RAST

Peter Goldšmit,  generalni direktor Štade

Iako su uslovi trgovanja u Nemačkoj ostali teški zbog pandemije, Rusija kao drugo najveće tržište Štade, premašila je očekivanja, a nakon akvizicije Takede lokalno poslovanje dospelo je na prvu poziciju u ruskom sektoru zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. Štada je postala lider u ovoj oblasti i u Belgiji, a sada je među prve tri na nekoliko tržišta poput Češke.

Novo jačanje

Štadina pozicija među prve četiri kompanije za zdravstvene proizvode široke potrošnje u Evropi dodatno se jača kroz transakciju sa kompanijom Sanofi, od koje će kupiti 16 brendova, a za 50 brendova će poslovati kao lokalni partner za distribuciju u 20 evropskih zemalja uključujući Srbiju.

Kompanija je nedavno najavila i partnerstvo sa švedskim „Calliditas“ sa ciljem registrovanja i prometovanja prve ikada odobrene terapije u EU za hroničnu autoimunu bolest bubrega IgA nefropatiju (IgAN).

- Pristupom visoko kvalitetnim lekovima, Štada svakodnevno doprinosi održivosti zdravstvenih sistema širom sveta. Članstvom u Globalnom dogovoru UN, pokazali smo i podršku ciljevima održivog razvoja. Objavljivanje našeg Zdravstvenog izveštaja takođe predstavlja doprinos zdravstvenim politikama zasnovanim na naučno verifikovanim podacima koje smo dobili od 30.000 učesnika u 15 zemalja Evrope - zaključio je Goldšmit.

Rast prodaje

Zahvaljujući organskom rastu i akvizicijama, Štada je ostvarila konstantan rast prodaje od pet odsto u iznosu od 1,51 milijardi evra u prvoj polovini 2021. godine, što je tri odsto prijavljenog rasta prodaje u odnosu na prethodnu godinu. Do ovog rasta je došlo uprkos smanjenju evropskog tržišta farmaceutskih proizvoda koji nisu zaštićeni patentom od –1,8 odsto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading