Detaljna uputstva za novu školsku godinu: Objašnjeno kako će izgledati časovi
EPA/MATTEO CORNER

Naime, reč je o Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini i Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini.

- Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih - navedeno je u saoopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, kako je navedeno, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere.

Sugestija je da ovi susreti i sastanci budu održani 31. avgusta 2021. godine.

- U periodu od 25. do 31. avgusta 2021. godine, na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine. O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave - dalje se navodi.

Ministarstvo je saopštilo i da će najveći broj škola biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada, s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima rada i da se pokazalo da su u većini škola najjači ljudski resursi.

- Ministarstvo očekuje da će se održati visok nivo solidarnosti, kolegijalnosti i podrške tokom otežanog rada, što je bio slučaj i u prethodnom periodu. U susret novoj školskoj godini potrebno je iskoristiti stečeno znanje i podržati timski rad u iznalaženju najboljih obrazovnih rešenja kojima će se umanjiti uticaj epidemioloških prepreka i ograničenja - dodato je na kraju.

Stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini pogledajte OVDE.

Stručno uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini pogledajte OVDE

Komentari (0)

Loading