ŠTA ČEKA ĐAKE OD 1. SEPTEMBRA? Evo da li će se sa onlajn modela vratiti u  đačke klupe, ali i kako će se menjati predmeti, nastavni program, raspusti, lektire i mature!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Novost je i to što zimski raspust više neće biti podeljen u dva dela, kao do sada, već će ga učenici koristiti odjednom.

Što se programa tiče, najava je da će učenici ove školske godine imati po dva časa nastave o veštačkoj inteligenciji, za sedmi i osmi razred, ali u okviru programa Tehnike i tehnologije i Informatike i računarstva.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su u programima za četvrti i osmi razred napravljene sitnije izmene u odnosu na prethodne, a da je jedino potpuno promenjen program biologije za sva četiri razreda.

"U prethodnim programima se u petom razredu učilo o ćeliji, biljkama i mikroorganizmima, u šestom o mikroorganizmima i životinjama, u sedmom o čoveku, a u osmom o ekologiji i zaštiti životne sredine. Novi program je spiralni, odnosno u svakom razredu se uči pomalo od svake od ovih oblasti, s tim što se u svakom narednom razredu znanja proširuju u skladu sa uzrastom učenika", navode u Ministarstvu prosvete, i dodaju da u četvrtom i osmom razredu nisu uvedeni novi predmeti, niti je menjan fond postojećih časova.

Reformom obrazovanja predviđeno je da se od petog do osmog razreda umesto izbornih predmeta uvedu slobodne nastave aktivnosti sa fondom od jednog časa nedeljno, i to od šest ponuđenih: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine, Medijska pismenost, Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost, kao i programi koje je škola sama pripremila ili programi starih izbornih predmeta - Crtanje, slikanje i vajanje, Hor i orkestar, Čuvari prirode, Šah, Svakodnevni život u prošlosti. Građansko vaspitanje i verske nastave ostali su kao izborni programi.

 

Đaci četvrte godine gimnazija od septembra neće imati "Ustav i pravo građana" kao poseban predmet, već se on spaja sa sociologijom, koja će biti zastupljena sa većim brojem časova. Čeka ih i devet izbornih programa od kojih biraju dva. Najviše novina ima u programu za srpski jezik i književnost što se tiče lektire.

"Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović, ali i "Bašta sljezove boje" Branka Ćopića vraćeni su u školski program i gimnazijalci će ih obrađivati kao obaveznu lektiru u četvrtoj godini, a u lektiru je vraćena i savremena srpska drama, koja je nedostajala.

Što se raspusta tiče, biće ih četiri: jesenji, zimski, prolećni i letnji (u Vojvodini tri, neće imati jesenji raspust). Novina je što zimski raspust neće biti podeljen u dva dela, već će ga koristiti u cugu od petka 31. decembra, a u školske klupe se vraćaju 24 januara. 2022 godine. Prvi, jesenji raspust, je već 11. i 12. novembra, a kada se to spoji s vikendima učenici će odmarati četiri dana.

Za osnovce je predviđen proleći raspust od 22. aprila do 3. maja 2022, dok će srednjoškolci odmarati samo za uskrašnje i prvomajske praznike.

Drugo polugodište počinje 24. januara i završava se 7. juna za učenike osmog razreda, odnosno 21. juna za đake od prvog do sedmog razreda. Maturanti gimnazija sa nastavom završavaju 24. maja, učenici završnih razreda srednjih stručnih škola 31. maja, a svi ostali srednjoškolci 21. juna.

Malu maturu osmaci će polagati 22, 23. i 24. juna 2022, dok će probni završni ispit biti 25. i 26. marta. Prijemni ispiti za upis u specijalizovane srednje škole su zakazani od 13. do 22. maja.

Od 1. septembra uvedeno je sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja u srednjim stručnim školama u Srbiji, prenosi Euronews. Đaci će moći da se školuju za: tehničara štampe, obućara, stolara, trgovinskog tehničara, tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, tehničara za operativnu forenziku, tehničara PTT saobraćaja.

Trenutno po dualnom modelu radi 120 škola u Srbiji sa oko 10.000 učenika. Uključeno je oko 900 kompanija u kojima učenici uče uz rad.

Od naredne akademske godine mladi će po prvi put moći da studiraju na pojedinim fakultetima po dualnom modelu.

To su studijski programi koji se odnose na razvoj tekstilne industrije, inženjerstva, avio saobraćaja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading