Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu: Stiže i otopljenje i zahlađenje, a evo kako će biti posle 24. avgusta
Alo/ Ilustracija

U toku noći ka četvrtku bilo je pretežno vedro i vrlo sveže, tako da se danas ujutru očekuje minimum biti od 10 do 16 stepeni u nizijama, dok će na planinama biti od 4 do 10 stepeni Celzijusa. Jutro će toplo biti samo uz obalu mora, saopštio je Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju.

Tokom dana pretežno sunčano, ponegde uz umerenu oblačnost, ali ne i toplo uz dnevni maksimum od 24 do 29 stepeni Celzijusa, što je i dalje malo ispod proseka za ovaj deo godine. Na jugu toplije uz maksimum oko 33 stepena Celzijsua.

Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu: Stiže i otopljenje i zahlađenje, a evo kako će biti posle 24. avgusta

Alo/ Ilustracija

 

Od petka do nedelje većina modela, uključujući i ECMWF simulira postepeno, umereno otopljenje tako da bi se za vikend maksimumi kretali od 27 do 31 stepen Celzijusa što je u okvirima proseka. Noći bi i dalje uglavnom bile prijatne uz minimume od 13 do 18 stepeni Celzijusa. GFS je za sada jedini koji za sada ima brzo otopljenje i podiže maksimume i preko 35 stepeni Celzijusa.

Razlika u simulacijama leži u drugačijem lociranju centra anticiklona koji će tih dana dominirati vremenom nad nama. Većina modela sve do ponedeljka centar tog anticiklona locira malo zapdnije od nas i time nas zadržava na njegovoj, svežijoj, istočnoj periferiji, dok ga GFS centar situira prvo tačno nad nas, a zatim malo istočnije što po njegovoj zapadnoj periferji povlači veoma topao vazduh.

Najverovatnije je da je "istina" negde između i da će otopljenje biti malo jače nego što to trenutno većina modela vidi, a znatno blaže nego što to pokazuje operativni GFS, jer su mu ansmable članovi znatno blaži, objašnjava Čubrilo.

Dugoročna prognoza

Oko 22. avgusta bi se nad zapadnom Evropom trebao razvijati ciklon koji bi preko središnje Evrope ka Alpima polako pružao svoj hladan front. Ispred fronta preko našeg dela Evrope bi jačalo toplo strujanje te bi u utorak na istoku i jugu bilo vrlo toplo uz maksimume od 33 do 38 stepeni Celzijusa.

Opet, većina modela, uključujući i ECMWF na zapadu regiona već u utorak simulira osveženje uz grmljavinske pljuskove koje bi se zatim sredinom i u drugom delu sledeće nedelje priširilo nad ostale predele uslovljavajuću lokalne pljuskove i jače osveženje, dok operativni GFS ima sličnu, ali sporiju sinoptiku i sve do oko 27. avgusta najveći deo regiona držu u toplom sektoru.

Narednih dana ćemo videti koja simulacija će preovladati, globalni prostor Atlantika je u poslednjih 5-6 jako složena slagalica, trenutno su aktivna tri trropska sistema od kojih je jedan juče prešao na kopno SAD i postao post-tropski, drugi se nalazi nad Karibima, dok je treći, koji je i najvažiniji za razvoj sinoptike nad nama trenutno blizu Bermudskih ostrva.

 

 

Ovaj sistem je od početka jako loše simuliran na gotovo svim modelima, ni jedan ga zapravo i nije simulirao on je nastao iznenada pra dva dana, a i dalje postoji jako velika razlika i simulacijama modela šta će sa tim sistemom biti. Neki (poput GFS-a) ga za 2-3 dana šalju dovoljno na sever da uđe u zonu zapadnih vetrova gde će se transformisati u vantropski sistem i na kraju oko 26. avgusta doći do zapadnih obala Britanije, dok neki neki (poput ECMWF) za dan ili dva simuliraju raspad ovog sistema ili njegovo slabljenje.

Svakako on neće direktno uticati na vreme nad nama, ali će uticati na opštu sinoptiku.

Svi koji željno čekaju barem ublažavanje ove suše treba da se nadaju da su simulacije većine modela za posle 25. avgusta tačne, a svi kojima je dosta vrućine ovog leta neka se nadaju da GFS nije tačan u svojoj proceni da kao i često do sada preteruje sa ekstremima, bili oni topli ili hladni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading