UPOZORENJE ĐORĐA ĐURIĆA Nema kraja tropskom talasu, tek nas čekaju paklene temperature! Naredna nedelja udarna
Privatna arhiva

 

Srbija se, po svemu sudeći, nalazi u najdužem toplotnom talasu, a ozbiljnog osveženja nema na vidiku. Najtopliji će, kažu meteorolozi biti početak sledeće nedelje, kada će se živa u termometru u pojedinim delovima peti do 40. podeoka. 

Neko blago osveženje, desiće se u sredu, ali u brdsko-planinskim predelima, a ozbiljnijeg osveženja i značajnog pada temperature nema ni na vidiku.

Meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da je ovaj novi toplotni talas, koji je počeo juče, od prvog dana bio sa veoma intenzivnim temperatura od 37, 38 stepeni. To, kako kaže, ne znači da će i ubuduće biti tako, jer sledi blagi pad, pa opet porast temperature.

Već danas je na severu malo prijatnije i tako će da se zadrži i do četvrtka zbog severozapadnog strujanja. Do tada će na severu biti maksimum 31, 32, eventulano 33 stepena, dok će na jugu ta tri dana biti toplija sa temperaturama do 35 stepeni. Tako je sve do četvrtka - sutra, sreda, i četvrak. Sunčano, stabilno i toplo. Jedino u sredu, posle podne na jugu i jugozapadu, doći će do razvoja kolektivne oblačnosti i moguća je pojava pljuskova sa grmljavinom. Ali, u globalu sunčano - kaže Đurić za naš portal.

Već u petak i za vikend, kako kaže Đurić, očekuje se priliv još toplijeg vazduha sa severa Afrike.

- Tako da bismo tada imali temperature oko i preko 35 stepeni, a postoji mogućnost da najtoplije bude početkom sledeće sedmice, i da temperatura negde bude i do 40 stepeni, kako se očekuje u Negotinu i Nišu. U Beogradu bi za vikend bilo 36, 37 stepeni koliko se očekuje i početkom sledeće sedmice. Svuda će inače, temperature početkom sledeće sedmice da budu iznad 35 stepeni, a lokalno kao što rekoh na jugu i istoku zemlje i do 40 stepeni - navodi Đurić za Telegraf.rs.

On dodaje da ima indicija da bi ovaj toplotni talas mogao da bude jedan od najdužih ovog leta, ali da ipak neće sve vreme imati ekstremno visoke temperature.

- U narednih desetak dana se zadržava stabilno i suvo vreme veoma toplo sa temperaturama iznad proseka, a na vidiku nema značajnijeg osveženja, zahlađenja, niti padavina. Bar ne do 20. avgusta - kaže Đurić i kaže da ovo nije ništra eskstremno i podseća na toplija leta koja su se desila 2012., 2015. i 2017. godine.

Kiša samo u planinskim predelima

I pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović kaže da se nastavlja period bez padavina, izuzimajući moguće osveženje u brdsko-planinskim predelima.

- Već od sutra do kraja sedmice imaćemo za nijansu niže temperature, tako da bi maksimalna bila od 31 do 35 stepeni. Neće biti ovako ekstremno toplo, ali i dalje toplo sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti -  rekao je Mihajlović za RTS  dodao da se za sada ne može konstatovati da je ovo vrh toplotnog talasa:

- I dalje ćemo imati narandžasti meteoalaram. Granica za narandžasti meteorolarm je 34 stepena tako da jeste na snazi, ali ono što je dobro jeste što minimalne temperature neće biti preko 20 stepeni a maksimalne između 30 i 35 stepeni.

Kaže da ovog leta jesu oboreni neki rekordi, ali da još nije oboren onaj najveći iz 24. jula 2007. godine kada je u Smederevskoj Palanci izmeren apsolutni rekord 44, 9 stepeni. 

Inače, na snazo je upozorenje RHMZ koje važi za danas i sutra, a pogotovo za jug i istok zemlje. 

- Danas i sutra u južnim i istočnim krajevima Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 37 stepeni - navodi se u upozorenju RHMZ  koje je postavljeno danas u 11. 20 sati.

Sutra su na snazi narandžasti i žuti meteoalarm.

Bonus video:

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading