NISU BEZBEDNI ZA UPOTREBU Povlače se Snikers, Tviks i jedan sladoled sa tržišta Srbije
Shutterstock

Naše regulatorne vlasti dobile su obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled kao i nekoliko slatkiša koji nisu bezbedni za upotrebu.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, i proizvodima poput M&M, Snickers i Twix.

- Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili smo obaveštenje da sladoled uvežen iz EU sadrži stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ - etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.

U pitanju su proizvodi pod nazivom M&M, Snickers i Twix, uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami - navedeno je.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabranu uvoza do sprovođenja istrage, potvrđeno je našem portalu. 

Za samo nekoliko dana iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji.

Oglasio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je potvrdio da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda M&M, Snickers i Twix, koji sadrže prekomerne pesticide, kao i da ih već ih uništavaju.

Podsetimo, prethodnih dana su brojni sladoledi povučeni iz Hrvatske.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Vreme

04.08.2021 07:52

Ne mogu ni da zamislim šta sve sadrže tek naši proizvodi... od svežih namirnica do kojekakvih preradjevima... I nikom ništa.