Poklanjamo vam ikonu Ognjene Marije
Alo!

Sveta velikomučenica Marina, zaštitnica žena, u narodu poznatija kao Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema “crveno slovo”, ali ipak predstavlja vrlo poštovan praznik.

Neke porodice ovaj praznik obeležavaju kao krsnu slavu. Kako se ovaj praznik obeležava 30. jula, za vreme najvećih vrućina kada “gori i nebo i zemlja” običaj je da se ništa od kućnih poslova ne radi. Veruje se da oni koji su se ogrešili i radili na ovaj praznik bivaju kažnjeni vatrom i gromovima koji im spaljuju imanja i posede.

Ognjena Marija bila je rodom iz Antiohije iz neznabožačke porodice. Tek sa 12 godina je prvi put spoznala postojanje Gospodnje i posvetila mu se u potpunosti. Otac saznavši za njenu veru odluči da se odrekne Ognjene Marije.

Sveta velikomučenica Marina je bezbroj puta tokom svog života bila kažnjavana, a sa 16 godina u doba cara Dioklecijana je posečena nožem zbog svoje vere.

Mošti ove velikomučenice su prvobitno bile u Carigradu, a danas njenu ruku je moguće videti u svetogorskom manastiru Vatopedu.

Povodom Hrišćanskog praznika, Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije Alo! novine vam u petak, 30. jula, poklanjaju ikonu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading