JOŠ 10 MILIONA POMOĆI U Novom Sadu dodeljuju subvencije
Tanjug/Ap

Novi Sad opredelio je još 10 miliona dinara za drugi krug subvencija za kupovinu bicikala, saopštila je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović.

Ona je prisustvovala promociji uspešno sprovedenog prvog Javnog poziva za podršku nabavke bicikala za 2021. godinu u okviru kojeg će biti dodeljeno oko 700 bicikala, navedeno je iz Kabineta gradonačelnika Grada Novog Sada.

- Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je izdvojio sredstva za pružanje novčane podrške građanima za kupovinu bicikala. Hvala svim privrednim subjektima i kompanijama koji su podržali ovu akciju, a posebno Udruženju Novosadska biciklistička inicijativa na ideji i realizaciji, kao i svim volonterima koji su učestvovali u radu - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, interesovanje Novosađana za javni poziv za podršku nabavci bicikala je ogromno, što jasno govori o popularnosti ove vrste prevoza i rekreacije, kao i o važnosti nezagađenja životne sredine korišćenjem alternativnih vidova gradskog saobraćaja.

Zato je, zahvaljujući ogromnom interesovanju, Grad Novi Sad rebalansom Budžeta opredelio još 10 miliona dinara za drugi krug subvencija za kupovinu bicikala. Drugi konkurs je raspisan i u toku je odabir partnera koji će ga realizovati do septembra, rekla je Mira Radenović.

Promociji su prisustvovali predstavnici „Novosadske biciklističke inicijative“, Udruženja Centar za omladinski i društveni razvoj „RES POLIS“ i predstavnici kompanije „Mercator S“ koji su sponzorisali dodelu benefit-kartica i vaučera za kupovinu za sve građane koji su ostvarili podršku za nabavku bicikala u okviru Javnog poziva.

Predsednik udruženja „Novosadska biciklistička inicijativa“ Marko Trifković je istakao da su rezultati rada na ovoj akciji poslužili kao model i za druge gradove u Srbiji, poput Beograda i Niša, i izrazio nadu da će i ostale lokalne samouprave prihvatiti ovaj model subvencije građanima.

- Naše udruženje je u proteklih deset godina radilo na popularizaciji biciklizma kao svakodnevnog načina života, i kao alternativnog vida prevoza. Takođe smo se bavili unapređenjem biciklističke infrastrukture. Novi Sad danas broji preko 40.000 biciklista i ova brojka je odličan primer za ohrabrenje onima koji još nisu biciklisti da to što pre postanu - rekao je Marko Trifković.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading