NEKADA DRŽALI PORNO SAJT, DANAS BI DA GRADE Detalji o firmi zbog čijeg rada se urušila zgrada na Vračaru (VIDEO)
Alo

Prema podacima APR-a, firma "Ropeber studio doo", koja je na tabli ispred samog gradilišta navedena kao izvođač radova, do marta ove godine bavila se snimanjem filmova za odrasle koji su objavljivani na sajtu "Ropeberry" na kom se, uz novčanu nadoknadu od jednog do 15 evra, kako je navedeno, mogu gledati "sado-mazo filmovi visokog kvaliteta za odrasle".

Prema podacima iz APR, ova firma osnovana je pod imenom "Ropeberry Studio doo" 15. 0ktobra 2020. godine, a kao delatnost je navedeno da se bave "zabavnim i rekreativnim delatnostima."

Printscreen

 

 

Međutim nekoliko meseci kasnije, 30. marta ove godine, ova firma promenila je malo naziv, a potpuno svoju delatnost. Od tog datuma, "Ropeberry studio doo" postao je "Ropeber studio doo", a kao nova delatnost ove firme navedena je - izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Tom prilikom promenjena je i adresa sedišta privrednog društva, pa je tako predhodna adresa Vojvode Savatija 36, obrisana a umesto nje prijavljena je Makedonska 15, Beograd.

Alo

Zgrada koja se urušila

Promenom naziva firme promenjena su i imena zakonskih zastupnika, odnosno direktora. Pa je tako ime prethodnog direktora Marka Gordona izraelskog porekla, obrisano a kao novi direktor upisan je Milovan Radojević.

Nakon promena naziva firme i delatnosti, promenjeni su i članovi iste - pa je tako ime Line Eline Shokoline obrisano, a novi član ove firme postala je ruska državljanka Ljudmila Aleksandrovna Korobova.

Firma je inače osnovana sa kapitalom od 100 dinara.

Šta je tačan uzrok jučerašnjeg urušavanja zgrade na Vračaru još treba da utvrdi inspekcija, koja je izlazila na teren, međutim stručnjaci, građevinari i drugi izvođači radova za beogradske medije govore da je u pitanju greška tokom kopanja za temelj druge zgrade.

"Velike kiše bi napravile katastrofu"

Projektant Bane Andrejev, vlasnik firme "Biro Andreev doo", koja je izradila gradilišnu tablu, rekao je da na ovom gradilištu tehnologija izvođenja očigledno nije ispoštovana.

- Jednostavno ovde nije poštovan projekat i tehnologija izvođenja nije ispoštovana ni u jednom delu, šipovi su bili neadekvatne visine, iskop nije urađen kako treba - rekao je on.

Kako je dodao, rađeno je preko šipova, a nije kopano u horizontalnim etapama, nego je odjednom iskopana rupa dubine 10 metara.

- Naravno da se to desilo. Trebalo je postaviti tri nivoa razupiranja koji nisu postavljeni. Nemam logičan odgovor zašto bi neko ovo uradio. Ovo je zaista neviđeni presedan - rekao je on.

Alo.rs/M.Š.

Iskopana rupa

Andrejev kaže da rupa mora da se zatrpa, a da se potom tlo i objekat stabilizuju.

- Velike kiše bi napravile katastrofu. Ako se rupa hitno ne zatrpa ceo objekat bi mogao da se sruši - rekao je on.

Radnici su od jutros na ovom gradilištu i bave se upravo zatrpavanjem rupe, za šta su dobili hitan nalog od Inspekcije. U toku večeri najavljeni su jaki pljuskovi i u Beogradu, što bi moglo da napravi mnogo veći problem od postojećeg.

Radnici su danas zatrpali i bager koji se nalazio u samoj rupi u trenutku obrušavanja dela zgrade, jer nije postojao način da se on bezbedno izvadi iz nje, te su ga, kako ne bi gubili dragoceno vreme, zatrpali.

Podsetimo, oko 12 sati prekjuče u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušio se deo stambene zgrade i deo jednog stana u prizemlju iste je "nestao". Samo pukom srećom u ovom haosu nije bilo povređenih - stanari su evakuisani nekoliko minuta pre urušavanja, kao i radnici na gradilištu. Srećom, u stanu koji se urušio, u tom trenutku nije bilo nikoga.

- Sve se desilo jako brzo, od momenta kada je komšinica primetila da pucaju zidovi, posle 15 minuta se sve srušilo. Odmah sam pozvao investitora, na šta mi je on odgovorio "ma nije to ništa strašno", a meni kao laiku je na samom početku kada je počeo radove tu bilo jasno da temelj ne može tako da se postavlja - rekao je Novica Stanimirović, predsednik skupštine stanara urušene zgrade.

- Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje - saopštilo je ranije tužilaštvo.

Alo

Goran Vesić došao na teren

Tužilaštvo pojašnjava da su svi odgovorni za ovaj događaj, odnosno krivično delo, državljani Srbije i imaju uredno prebivalište, kao i da su svi dokazi su obezbeđeni.

Stanari privremeno smešteni u hotel Slavija

Porodice koje su živele u ovoj zgradi, morale su odmah da napuste svoj dom, a dok šteta ne bude sanirana i dok se ne stvore uslovi za njihov bezbedan povratak u stanove, njima je privremeno obezbeđen smeštaj u hotelu Slavija, a da će troškove tog boravka platiti opština Vračar.

Prema njegovim rečima, stanari će dobiti pomoć od Grada Beograda preko Centra za socijalni rad.

Komentari (1)

Loading