MILOŠ JE PRVA BEBA IZ EPRUVETE U SRBIJI: Čekali su ga 14 godina! Danas je srećno oženjen, otac dvoje dece i slavi 34. rođendan!
Foto: Alo!

 

 

Miloš Trajković iz Vranja, nedavno je proslavio svoj 34. rođendan, i to ne bi bilo ništa neobično, da život ovog mladog čoveka nisu obeležile četiri reči, a one su "prva beba iz epruvete".

Vranjanka Slavica Trajković u porodilištu "Narodni front" u Beogradu, 27. juna 1987. godine, rodila je Miloša, bebu za koju se borila punih 14 godina pokušavajući da zatrudni prirodnim putem.

Miloš je rođen samo devet godina nakon prve bebe začete vantelesno, koju je na svet donela Luis Braun iz Velike Britanije.

Danas je vantelesno začeće, sasvim uobičajena pojava, kako u Srbiji, tako i svetu, a Miloš kaže, da je njemu sve to donelo publicitet, intervjue sa novinarima, ali da mu i nije bilo neki problem, misleći na odrednicu "prva beba iz epruvete".

- Tog 27. juna 1987. godine cela Jugoslavija je iščekivala rezultat "čuda medicine", kako je tada nazivan pokušaj vantelesne oplodnje.

Srećno oženjen, otac dvoje dece!

Miloš se bavi privatnim biznisom, oženjen je i otac dvoje dece, koja su začeta prirodnim putem. - Tek kada sam zasnovao porodicu i dobio decu, shvatio sam kolika je bila borba mojih roditelja, ali i koliko su bili korak ispred svog vremena, verujući u nauku i medicinu.

Od ovog pionirskog poduhvata prošle su pune 34 godine. Svake godine, obično za rođendan javljaju se mediji, kolege.

Majka je u konsultaciji sa lekarom koji je lečio od steriliteta saznala za tu metodu. Tada joj je on rekao da jedna od million žena može da zatrudni na taj način.

Ona je odlučila da proba i uspelo je, tako sam ja začet, posle 14 godina pokušaja da moji roditelji dobiju potomstvo - priča Miloš.

Godinu dana kasnije rođen Milošev brat, začet prirodnim putem

Kaže da njegovi roditelji, ne govore mnogo o tim pionirskim poduhvatima u srpskoj medicini, kao i o tome da su prvi dobili dete u Srbiji koje je začeto vantelesnim putem.

- Moji roditelji su sledeće godine, u julu 1988. godine dobili i drugo dete, mog brata.

On je začet prirodnim putem, tako da su dobili još jednu nagradu, jer je očigledno njihova želja da imaju decu bila prevelika, kao i borba, ali i hrabrost da se upuste u nešto što je medicinski bilo novo, nepoznato.

Taj epitet prve bebe iz epruvete je sastavni deo mog života i često povod za šalu u mojoj porodici - dodaje Miloš.

Danas je medicina napredovala, metode lečenja i pokušaji da se dobije dete kada postoje zdravstveni problemu, su po mom laičkom mišljenju, mnogo napredovali od tog vremena.

Drago mi je da su moji roditelji i moje rođenje, verovatno ohrabrili mnoge parove da se odvaže i ohrabre na takve korake, a medicini pomogli da napreduje - kaže Miloš.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading