Italija već napravila problem, Grčka ako ih sledi - totalni haos? Seničić: Dva rešenja
Tanjug/T. VALIČ

 

To, praktično, znači da naše agencije neće biti u mogućnosti da srpskim turistima, koji ni ove godine ne mogu da letuju u Italiji, vrate novac januara 2022. godine.

Aleksandar Seničić kazao je da je Italija zaista donela zvanični dokument kojim se potvrđuje produžetak trajanja vaučera, odnosno, neiskorišćenih turističkih aranžmana.

"Njihovi hotelijeri, njihovi partneri nisu u obavezi da vraćaju novac stranim partnerima, između ostalog i našim turističkim agencijama do 1. januara 2023. godine."

Ovo je bio način da vlada Italije pomogne svojim hotelijerima i dobavljačima s obzirom da je Italija još uvek zatvorena, a turistički radnici ne rade, priča direktor YUTE.

"Sa druge strane imamo i situaciju u Grčku čiji jedan deo hotelijera zahteva od njihove države da se, takođe, donese slična uredba kao u Italiji, minimum produžetka do 6 meseci, odnosno, do kraja letnje sezone 2022. godine".

S obzirom na to da nema gostiju iz Rusije, Ukrajine i Velike Britanije, kaže on, turistički radnici i hotelijeri ne žele da otvaraju svoje objekte i hotele, a zbog ovoga neće biti u situaciji da vrate novac od uplaćenih aranžmana u januaru 2022. godine.

Kako dalje navodi, YUTA će pomno pratiti situaciju sa turističkim aranžmanima u Italiji i Grčkoj, međutim problem sa Italijom već sada postoji.

"U Italiji imamo problem, gde smo očekivali novac. Po našoj uredbi, mi taj novac moramo vratiti turistima u januaru sledeće godine, a očigledno je da ga nećemo dobiti pre januara 2023. godine".

Ako govorimo o Grčkoj, ukoliko ona odluči da produži aranžmane do 2023. godine, kako kaže Seničić, imaćemo problem, jer je mnogo više novca u Grčkoj nego Italiji.

Ukoliko dođe do problema sa povratom novca od turističkih aranžmana u Italiji i Grčkoj, Seničić se nada da će imati pomoć države da na neki način reše probleme.

"To može da se reši na dva načina, prvi način je da nam se produži rok za povraćaj novca turistima, čime bi putnici sigurno bili nezadovoljni, a drugi je da se kroz neke povoljne kredite Fonda za razvoj agencijama, naravno uz dokaz koliko su novca prebacili u te zemlje, omoguće sredstva da se izvrši povraćaj novca putnicima, a da agencije taj novac vraćaju kao kreditnu liniju kroz svoje poslovanje", zaključuje direktor YUTE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading