ŠEKLER APELUJE - Treba motivisati ljude da se vakcinišu
Printscreen

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da očekuje ponovni rast broja novozaraženih osoba kovidom 19, jer je vakcinacija stala na 48 odsto odrasle populacije Srbije.


"Skloni smo da u početku povedemo, kao u sportu, a da na kraju izgubimo. Čini mi se da smo slavodobitno pričali u početku, a da se entuzijazam izgubio, i da smo zaglavili sada na 48 odsto vakcinisanih", rekao je on gostujući na RTS-u.

Ocenio je da građane treba motivisati da se vakcinišu.

"Stali smo kod radno aktivnog stanovništva za koje smo govorili da nije prioritet, što jeste istina, jer je glupo vakcinisati prvo mlade pa onda stare. Nažalost, postali smo potrošačko društvo, sve mora da se proda i da ima marketing, pa i vakcinacija. Ja sam entuzijasta i treba ljudima da se priča. Nikad nisam ustanovio da sam izgubio vreme govoreći o vakcinaciji", naglasio je Sekler.

Rekao je kako očekuje da broj novozaraženih ponovo počen da raste, ali upola manje, jer je polovina stanovništva vakcinisana. Šekler je procenio da bi na jesen trebalo očekivati oko 4.000 novozaraženih, što je polovina od 8.000 koliko ih je bilo u jednom trenutku.
On je objasnio da u Velikoj Britaniji, gde je sa obe doze imunizovano oko 50 odsto građana, a bar jednom oko 80 odsto, najveći broj novozaraženih nije vakcinisan.
"Među novozaraženima broj obolelih vakcinisanih i revakcinisanih je jedan na 100. Razboljevaju se samo nevakcinisani", ukazao je Šekler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading