SVOJE NAJVEĆE TAJNE ČUVAO JE U OVOJ TORBI Nakon Titove smrti unutra su pronašli samo jednu umrlicu, ali i fotografiju ove žene!
Foto: Alo/ilustracija

On je maršala lečio od 1975. do 1979, odnosno gotovo do smrti, a jedna stvar mu je uvek zapadala za oko.

Tito je imao malu akt-torbicu, čini mi se od zmijske kože. Uvek ju je nosio sa sobom. Sadržaj torbice, pored ključa, bio je osiguran i malim katancem. U dva navrata - ulazeći u njegove prostorije, zatekao sam ga da pretura po torbici. Oba puta je leđima bio okrenut vratima, a torbica mu je bila u krilu. Kada bih ušao, torbicu je brzo zatvarao. Delovao je kao čovek koji je uhvaćen u nedozvoljenoj radnji. Po tome sam znao da se u torbici nalaze neke za njega značajne stvari - pričao je Matunović.

Tek nakon smrti Josipa Broza Tita 4. maja 1980. godine, doktor se setio da proveri šta se nalazilo u torbici koja ga je toliko kopkala:

- Posle njegove smrti raspitivao sam se kod članova komisije za sređivanje Titove ostavštine šta su pronašli u toj torbici. Jedan od članova komisije, Zvonko Kostić, rekao mi je da, pored zlatnog nakita, pronašli umrlicu Davorjanke - Zdenke Paunović, od 1. maja 1945. godine, izvod iz matične knjige venčanih sa Jovankom Budisavljević, 1952. godine, sliku Pelagije Belousove (Titova prva žena) - otkrio je on, ali i i dodao da to nije bilo sve...

"Tu je bila i kopija izveštaja austrougarskog Ministarstva rata, od jeseni 1915. godine, u kojoj se nalazi spisak austrijskih oficira, podoficira i vojnika koji su poginuli u vreme bitke u Galiciji. U spisku se nalazilo i ime kaplara Josipa Franje Broza.Nađeni izveštaj ide u prilog sumnji, odnosno mišljenju da Tito nije Josip Franjo Broz iz Kumrovca, već da se iza toga imena krije druga osoba - zaključio je Matunović

Komentari (0)

Loading