POVRATAK VENČANJA NA VELIKA VRATA Evo koliko je novca potrebno izdvojiti za svadbu u Srbiji posle korone
Printscreen

Kako su mnogi u Srbiji ponovo počeli da planiraju svadbe, postavlja se pitanje koliko je novca potrebno izdvojiti za tu proslavu. Prema nekim podacima, budući mladenci bi za venčanje mogli da izdvoje čak i do 10.000 evra.

Poslednjim merama Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kojima su ublažene restrikcije, ponovo se vratilo okupljanje do 500 ljudi. Ovo je mnogim mladencima, koji već duže od godinu dana ne mogu da se venčaju, vratilo planiranje ovog svečanog čina.

  • Venčanje - za ovu stavku republička administrativna taksa i usluga izlaska matičara van opštine iznose oko 13.000 dinara i u to nisu uračunati troškovi pribavljanja dokumentacije potrebne za venčanje. Ovi troškovi se plaćaju pre venčanja.
  • Restoran - u zavisnosti od broja zvanica vrlo verovatno će predstavljati jedan od najvećih troškova. Prosečna cena stolice za svadbeno veselje iznosi oko 25 evra. Ova stavka se plaća posle venčanja.
  • Bend - da bi bend na svadbi održao dobru atmosferu i muzičke želje gostiju, ispunjenje svih tih zahteva u proseku košta od 1.200 do 1.500 evra. Troškovi se bend se plaćaju posle venčanja.
  • Torta - zavisi od broja gostiju, ali i pratećih torti, sama svadbena može biti i manja od standarda da po gostu bi trebalo naručiti 100-120 grama torte. Cena torte po kilogramu se kreće oko 10 evra i može se platiti i posle venačanja.
  • Venčanica - nju je moguće sašiti, iznajmiti ili kupiti. Najčešća opcija je iznajmljivanje venčanice što u proseku iznosi oko 250 – 500 evra i plaća se pre venčanja.
  • Fotograf - u najvećem broju slučajeva slikanje obezbeđuje restoran u kom proslavljate venčanje. Ukoliko sami organizujete fotografa, i u zavisnosti od usluga koje želite, tako se formira i cena. Pored standardnog slikanja venčanja i fotografisanja pre venčanja, možete dogovoriti i snimanje ceremonije, izradu slika za goste ili vrlo popularni foto-album za mladence.
  • Frizura - dolazak frizera na kućnu adresu iziskuje dodatne troškove, pa iz tog razloga cene svečanih frizura su skuplje u odnosu na tretman u salonu. Cene se najčešće kreću u rasponu od 50 do 150 evra i plaća se na dan venčanja.
  • Šminka - ova vrsta profesionalnog šminkanja zbog korišćenja kvalitetnih i postojanijih kozmetičkih proizvoda, svakako je skuplja u odnosu na svakodnevnu šminku i košta najčešće od 50 do 150 evra. Ova stavka se plaća na dan venčanja.
  • Odelo - za odelo, košulju i kravatu potrebno je izdvojiti u proseku 200-300 evra i plaća se pre venčanja.
  • Obuća - zbog toga što neki imaju već obuću, a neki planiraju da potroše više novca na to, teško je proceniti cifru potrebnu za ovu stavku, koja se isto plaća pre venčanja.
  • Burme - standardne burme od zlata mogu da se kupe za 200-300 evra i plaća se PRE venčanja.

Koliko bi mladencima bilo potrebno novca da iskeširaju da za ovu veliku proslavu?

Prema procenama sajta Ludi kamen, za ovu proslavu minimalno je potrebno izdvojiti oko 5.000 evra, a ukoliko se mladenci odluče za neke skuplje stavke sa spiska stvari potrebnih za venčanje može koštati i do 10.000 evra.

Cene se razlikuju po gradovima

Naime, pomenute brojke odgovaraju trenutnom stanju u Beogradu, ali se one mogu razlikovati u odnosu na druge gradove u Srbiji.

Kada se sve ove brojke uzmu u obzir, da bi mladenci isplatili svoju svadbu od na primer 150 gostiju, bilo bi potrebno da od svakog gosta dobiju od 40 do 50 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading