STIŽE BALKANSKI MONSUN Evo koliko ćemo još uživati u suncu dok ne krenu pljuskovi sa grmljavinom
Foto: printscreen/facebook

 

Sunčani dani početkom ovog meseca na trenutak su nagovestili dolazak najtoplijeg godišnjeg doba. Međutim, red sunca, red kiše nastavlja se i u narednom periodu, a nestabilnosti koje nas očekuju ličiće na sve osim na leto.

Suvo i toplije vreme očekuje se još sutra, dok već u nedelju tokom dana dolazi do destabilizacije uz grmljavinske pljuskove.

Subota

Prvog dana vikenda nastavlja se trend sunčanog i toplog vremena koje nas je pratilo prethodnih dana, uz maksimume od 24 do 29 stepeni Celzijusa, navodi meteorolog Marko Čubrilo. Najniže dnevne temperature biće od 8 do 13 stepeni.

Nedelja

"Drugog dana vikenda pod uticajem slabog, visinskog, ciklona sa jugozapada počinje priliv vlažnog i nestabilnog vazduha te će tokom dana prvo na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a posle podne i nad središnjim i delom severnim predelima uslediti destabilizacija atmosfere uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom", piše Čubrilo.

Dodaje da će se suvo vreme zadržati nad većim delom Jadrana i na jugoistoku regiona, dok u noći ka ponedeljku dolazi do nestabilnosti uglavnom na severu regiona, u poslepodnevnim časovima moguće i lokalne nepogode.

"Česti lokalni pljuskovi"

"U ponedeljak nad većim delom regiona veoma nestabilno uz česte i jake grmljavinske pljuskove i pojavu lokalnih, vremenskih, nepogoda. Za sada najmanje nestabilnosti uz pretežno sunčano vreme se očekuje na severu regiona kao i na jugu. CAPE index bi ponegde mogao prelaziti i 2500J/kg što su već ekstremno visoke vrednosti.

Bez obzira na nestabilno vreme neće jače zahladiti i maksimumi bi se u ponedeljak kretali od +19 do +26 stepeni Celzijusa. Vetar bi uglavnom bio slab, samo u zoni nestabilnosti ptolazno jak ili oluja", piše Čubrilo.

Sredinom nedelje stabilnije vreme

U utorak slabije i ređe nestabilnosti uglavnom na jugoistoku regiona, dok se sredinom nedelje očekuje sunčanije i stabilnije vreme, ali bez jačeg otopljenja, pa će se maksimalne temperature kretati između 21 i 27 stepeni Celzijusa.

"U drugom delu naredne nedelje i prema narednom vikendu ponovo jake i česte nestabilnosti sa uslovima za lokalne nepogode. Kako za sada deluje jun će u svom najvećem delu proći uz umereno toplo vreme i česte lokalne nestabilnosti, kako je to za ovaj mesec i karakteristično. Večernje ažurianje dugoročnog ECMWF-a sve do kraja meseca nad većim delom Evrope uključujući naš reigon simulira temperature malo ispod ili oko proseka. Naredna dva dana sunčano i toplije, a zatim duži period umereno toplog vremena uz česte pljuskove, koji se često naziva "Balkanski monsun", piše Čubrilo, dodajući da nema načina da se unapred prognozira gde i kojom jačinom bi mogli da se jave lokalni pljuskovi.

Komentari (1)

Loading
Vuk

09.06.2021 13:26

Gospodine Čubrilo, da, nema načina za detaljnu prognozu, jel ne znste, ne mojte narod zamajavati, idite na pecanje ili štrikajte!!!