NA MLADIMA JE VELIKA ODGOVORNOST Dr Đerlek: Blizu smo cilja, korona je na kolenima!
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za RTS da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze vakcinisano je 1.871.000 građana. Dodaje da je na mladima velika društvena odgovornost.

Mirsad Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da smo blizu cilja od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

- O kolektivnom imunitetu je teško licitirati datumima, težimo da uspostavimo kontrolu nad epidemijom - istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja.

Navodi da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze imunizovano je 1.871.000 građana.

- Blizu smo cilja, još dva-tri koraka i truda da dođemo do 50 odsto, a to nam garantuje mirnije leto. Korona je na kolenima - naglašava Đerlek.

Državni sekretar navodi da nam ne smeju ostati džepovi zaraze, jer to može da se prelije i na druge gradove.

- Naš cilj je da obiđemo što više terena i angažujemo lokalnu samoupravu. Gde god smo imali takvu angažovanost, imamo odlične rezultate. Gde je bila loša organizacija, manje je vakcinisanih - navodi Đerlek.

Prema njegovim rečima, tokom vikenda biće otvoreno 225 punktova za vakcinaciju, a biće povećan i broj mobilnih vakcinalnih ekipa.

- Imamo Astra Zeneku, Sinofarm, sputnjik, očekujemo drugu komponentu sputnjika da sleti svakog dana na aerodrom. U prvoj polovini juna Srbija će imati svoju sputnjik vakcinu - navodi državni sekretar ministarstva zdravlja.

Ističe da je na mladima velika društvena odgovornost.

- Nemoj da dozvolite da vam korona oduzme dan više vašeg normalnog života, uzmite stvar u svoje ruke, to je vakcina, pomozite nam svima da se vratimo u normalan život, da na leto možemo da putujemo, držimo koncerte i vratimo se normalnom životu - navodi Đerlek.

Kada je reč o eventualnom popuštanju mera na sledećoj sednici Kriznog štaba, Đerlek je ukazao da brojke konstantno padaju, ali da epidemije ne prate često matematičke progresije.

- Treba da držimo oprez iako možemo da kažemo da je situacija ohrabrujuća, ispod 2.000 smo hospitalizovanih, lakše dišemo - navodi Đerlek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading