Meteorolog Nedeljko Todorović objavio kakvo nas leto čeka! Čekaju nas pakleni talasi, biće i ekstremno visokih temperatura
Tanjug

 

Ovogodišnji maj ne bi trebalo da ima ekstremno visoke temperature više od 30 stepeni, poručuje srpski meteorolog Nedeljko Todorović.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je vreme tokom maja tipično za ovaj mesec. On je naveo da je maj u većini godina umereno topao sa čestim pljuskovima i grmljavinom.

- Tako je i ove godine, tipično vreme za maj, česta naoblačenja s kišom, pljuskovima i grmljavinom i zahlađenjem, ponegde i nepogode sa velikom količinom padavina i gradom - rekao je Todorović i dodao:

Normalno, krajem meseca je toplije u odnosu na početak meseca. Ovogodišnji maj ne bi trebao da ima ekstremno visoke temperature više od 30 stepeni.

Govoreći o prvim dugoročnim prognozama za leto, Todorović ističe da postoji mogućnost da ono bude malo toplije od proseka, što, kako kaže, ljudi ne mogu jasno da uoče, već pamte periode s pljuskovima ili vrućinom.

- Prosečan broj dana sa ekstremno visokim temperatura više od 35 stepeni je oko 5. Tokom juna, jula i avgusta broj takvih dana trebao bi da bude od 7 do 10, dakle malo više od proseka, ali daleko manje od nekih zabeleženih ekstremno toplih i sušnih leta - ističe Todorović.

On kaže da je prošlog leta broj takvih dana bio 2 do 3, ispod proseka, ali je prosečna temperatura bila iznad proseka.

Srpski meteorolog kaže da ne bi trebalo da bude većih odstupanja tokom juna, jula i avgusta u odnosu na višedecinijske proseke.

Kako ističe, toplo vreme sa povremenim osveženjima, pljuskovima i grmljavinom, češće je u junu u julu, a ređe u avgustu.

- Svaka godina je karakteristična za sebe, svaka pomalo odstupa od nekog proseka, uglavnom je sve već zabeleženo, samo se u nekoj dogodi po neki ekstrem koji je nemoguće prognozirati - rekao je Todorović o dugoročnom prognoziranju vremena.

 

 

 

  Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading