SVAKODNEVNO NAS TRUJU! Dr Belojević upozorava: Otrovi se nalaze u namirnicama koje stalno koristimo, izazivaju opake bolesti
Tanjug/ Dusan Anicic

Sve je iz plastenika, a prodavci se kunu da nije prskano, iako se mnogi već uveliko žale na stomačne probleme, odnosno trovanje raznim hemijskim sredstvima. Pesticidi su postali najveći otrov, pored kancerogenih supstanci, ali malo se o tome vodi računa. Čak se jagode prskaju pesticidom etrelom da za noć sazre i dobiju crvenu boju.

Analize su preskupe za proveru ovih materija u hrani, pa se retko i sprovode. Izgleda da je najjeftiniji ljudski organizam, koji se svakodnevno truje hemijskim sredstvima iz voća i povrća, kao i iz ostale hrane. U svetu trenutno vlada hemizacija, kako kažu stručnjaci, izmišljaju se raznorazna hemijska sredstva da se hrana sačuva od propadanja, kako bi profit bio što veći. Kako to utiče na zdravlje ljudi, kao da i nije važno.

OTROVI U LUKU I U PEČURKAMA

Prema istraživanju radne grupe za zaštitu životne sredine u SAD, jagode su i dalje na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida, a slede spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke i grožđe. Na toj listi nalaze se kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus i pečurke. I kod nas ova lista nimalo ne odstupa od gorenavedene. S druge strane, na listi najčistijeg voća nalaze se ananas, kivi, dinja i avokado. Avokado i kukuruz šećerac najmanje su zagađeni i sadržavali su tokom istraživanja manje od dva odsto ostataka pesticida.

PESTICIDI NE MOGU DA SE UNIŠTE

– Pesticidi su otrovni i trebalo bi da učinite sve što možete da ih izbegnete i zaštitite zdravlje svoje porodice. Ne razgrađuju se, oni su neuništivi. Kad je u pitanju voće, najviše ih ima u kori. Zbog toga jabuke, kruške i breskve treba ljuštiti. Pesticida ima i u unutrašnjosti ploda, ali u daleko manjim količinama – kaže Goran Belojević, šef Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta. On ističe da sve što jedemo sa pijace, i voće i povrće, treba da operemo u toploj vodi, tako se odstranjuje sloj pesticida. Najbolje bi bilo jesti organske proizvode, jer se ne tretiraju hemijski.

OPASNI ISTO KAO I KANCEROGENE MATERIJE

Dr Belojević ističe da proizvođači treba da beru voće i povrće tek dve nedelje od prskanja.

– Pesticidi mogu da izazovu autoimune bolesti, sterilitet, dijabetes… Ova hemijska sredstva jednako su opasna kao i kancerogene materije. Provera hrane na ove supstance je veoma skupa, jer treba otkriti mikrogramske količine. Njih ne bi ni trebalo da bude u hrani, dakle, dozvoljena vrednost je nula! – kategoričan je Belojević.

POVRATAK ŽIVOTU NA SELU

Ovaj doktor ističe da građani koji imaju baštu na selu ili zemljište oko vikendice sami posade voće i povrće, koje ne treba hemijski da tretiraju. To je jedino sigurno da je bez pesticida i, naravno, organski proizvodi sa sertifikatom.

- Trend je da se sve više mladih vraća na selo i počinje život daleko od grada. To je dobar potez, jer će se pre svega zdravije hraniti i zdravije živeti - ističe dr Belojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading