PAZITE POSLE VASKRSA, TVRO KUVANA JAJA IMAJU KRAĆI ROK TRAJANJA OD SVEŽIH Evo koliko najduže smeju da budu u frižideru
Tvrdo kuvano jaje, prema stručnjacima Američkog odbora za jaja, možete čuvati u frižideru najduže do 7 dana. Međutim, kako ističu ovo važi samo ako nije oljušteno. Čim skinete ljusku, najbolje je pojesti ga istog dana.
Verovali ili ne, kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih. Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime postaju osetljivija na štetne mikroorganizme. Otvaraju se sitne pore kroz koje bakterije mogu lakše da prodru nego kod sirovih jaja. Zato ih treba čuvati u frižideru.
Pravilno čuvanje
Držanje u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija, jer one koje mogu biti opasne za zdravlje sporije rastu na temperaturama ispod četiri stepena.
Najbolje je da ih stavite u kartonsku kutiju u kojoj ste ih kupili ili u hermetički zatvorenu posudu. U frižideru treba da stoje na unutrašnjoj polici. Nikako ih ne stavljajte u vrata, jer često otvaranje frižidera dovodi do promene temperature na tom mestu.
Preporučuje se da se odmah nakon kuvanja ohlade, a zatim prebace u frižider u roku od 2 sata.
Savetuje se da ne ostavljate tvrdo kuvana jaja na sobnoj temperaturi duže od 2 sata (ili više od jednog sata ako je napolju iznad 32 °C).
Bakterije se u takvim uslovima mogu razmnožiti neverovatno brzo.
Ako jaje postane sluzavo, dobije čudan kredasti izgled ili nepogrešivo podseća na pokvareni sumpor, vreme je da ga bez razmišljanja bacite.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)