Đorđe Petrović Karađorđe
Masanori Jošida
Ubistvo Karađorđa

Alo!

Ubistvo Karađorđa, Foto: Alo!

- Iako je najveći broj ličnih voždovih predmeta propao, nestao ili je založen, ovi predmeti koji su ovde su uspeli da prežive burnih 200 godina i zato su nam još dragoceniji. S obzirom na to da je Karađorđe sa porodicom morao da napusti Srbiju i da nisu izašli pod normalnim okolnostima, dobro je da imamo i ovo malo predmeta. Pogotovo kad se uzme u obzir da je tokom ta dva veka Srbijom dugo vladala protivnička dinastija Obrenovića, a zatim su se dogodila i dva svetska rata. Najvrednije što imamo svakako su njegovo lično oružje i svečana dolama - kaže Damjanović za „Alo!”.

KARAĐORĐEV PEČATNI PRSTEN

Karađorđev pečatni prsten izrađen je od starog srebra 1811. Na sredini je Karađorđev monogram G. P., oko kojeg su amblemi, a ispod njega je godina 1811. Taj prsten je nosio na domalom prstu. Na ivici je ugravirano „Verhovni vožd naroda serbskog” i veruje se da je reč o radu nekog domaćeg zanatlije. Funkcija pečata bila je od narodnog značaja u vreme nepismenosti, jer su utiskivani u vosak crvene ili crne boje.

Pečatni prsten

Alo!

Pečatni prsten, Foto: Alo!

Jednostavan srpski domaćin

Karađorđe je bio jednostavan domaćin onoga doba. Kada nije bio u ratu, bio je srpski domaćin. Poznato je da je rusku zlatnu kolajnu iskrivio natičući obruče na bure, ističe Damjanović i dodaje da su obnovljenu Srbiju stvorili srpski domaćini, nepismeni ljudi, ali ljudi jake usmene kulture.

- Crni Đorđe, iako je bio nepismen, znao je usmenu tradiciju - završava autor izložbe.

SVEČANA DOLAMA

Reč je o ruskom oficirsko-generalskom kostimu, koji je imao znatan uticaj i na posmrtnu voždovu sudbinu, objašnjava Damjanović.

- Kada je vožd pogubljen, koža sa lobanje mu je skinuta i napunjena slamom. Kada su je poslali u Istanbul, hteli su da je po turskom običaju istaknu na kocu na zidinama, ali je neko ko je video vožda u ruskoj generalskoj uniformi rekao da je reč o osobi koja je bila ruski general. Ruska imperija je bila na vrhuncu, Aleksandar Romanov je pobedio Napoleona i zbog toga su sultan i njegovi veziri rekli da „nikako ne treba isticati glavu!”. Ono što je preostalo od glave, kosti lobanje, ostalo je u Srbiji, što je sačuvano i posle sjedinjeno sa telom - kaže Damjanović za „Alo!“ i dodaje da je Srbima iz tog perioda bilo izuzetno važno da im vođa bude i fizički istaknut, da dominira. Karađorđe je bio visok oko 190 centimetara.

Dolama - ogrtač

Alo!

Dolama - ogrtač, Foto: Alo!

MARAMA

Pamučna marama koju je vožd nosio ima karakteristični čvor. Postoji predanje da ju je Karađorđe poslao u Srbiju svom kumu vojvodi Vujici 1817, kada je odlučio da se vrati u Srbiju. Sam čvor na marami je bio ugovoreni znak da se vožd vraća. Prema rečima Damjanovića, marama je došla do kneza Pavla, koji ju je poklonio Narodnom muzeju.

Marama vožda Karađorđa

Alo!

Marama vožda Karađorđa, Foto: Alo!

ORUŽJE

Karađorđe je oružje koje je predstavljeno na izložbi koristio u Prvom srpskom ustanku.

Oružje

Masanori Jošida

Oružje, Foto: Masanori Jošida

JATAGAN BELOSAPAC

Izrađen je 1811. od korala, čelika, kosti, srebra i zlata i predstavlja vešt zanatski rad.

Jatagan belosapac

Alo!/Masanori Jošida

Jatagan belosapac, Foto: Masanori Jošida

PIŠTOLJ KREMENJAK LEDENICA

Ovaj pištolj je izrađen od srebra, ali se ne zna tačna godina nastanka. Reč je o oružju koji sadrži gravure i zbog toga spada u luksuzne predmete.

Pištolj kremenjak ledenica

Masanori Jošida

Pištolj kremenjak ledenica, Foto: Masanori Jošida

ZASTAVA

Slike na zastavi nisu iste sa obe strane. Na naličju se vidi kruna, ukrštene dve puške i grb, dok je sa druge strane prikazan ruski orao, ispod kojeg je napisano: „Ovaj ruski orao štiti Srbiju”. Prilikom obilaska, princeza Jelisaveta je dodala da orao „baš i nije zaštitio Srbe”.

Zastava

Masanori Jošida

Zastava , Foto: Masanori Jošida

Portreti

Anastas Jovanović je slikao portrete Karađorđa, a svi njegovi portreti su nastali prema portretu iz 1816. slikara Vladimira Lukića Borovikovskog, koji je bio velik ruski umetnik.

- Za Lukićev portet Karađorđa slikar je tražio od vožda da za tu priliku svoju već osedelu kosu ofarba u crno. Mnogi istoričari su mislili da je Karađorđe to učinio da bi se maskirao kad se vraćao u Srbiju - ističe Damjanović za „Alo!” i dodaje da je to jedini portret koji je autentičan.

 

Đorđe Petrović Karađorđe

Alo!

Đorđe Petrović Karađorđe, Foto: Alo!