Šapić u obilasku
Foto: Alo/Foto: Grad Beograd

– To je projekat o kojem sam mnogo govorio poslednjih godinu dana i on postoji kao ideja više od 50 godina. Pre nekoliko meseci sam rekao da projekat Novog savskog mosta ne može da bude do kraja potpun i svrsishodan ukoliko nema tunela. Ovakav projekat koji smo nazvali mali metro suštinski menja saobraćajnu arhitekturu grada Beograda, gde tunel, koji će ići ispod Ulice Gavrila Principa i izlazi u Bulevar Despota Stefana, praktično povezuje dva saobraćajno najdalja dela grada. Pre nekoliko dana potpisan je i ugovor, gde je finasijer Vlada Republike Srbije, a investitor Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda – rekao je on.

Šapić je istakao da se ubrzano kreće sa izradom projektom tunela, kao i da će istovremeno početi neki od građevinskih radova.

– Eksproprijacija je bila najveći problem, ali smo uspeli da značajno smanjimo broj objekata koji treba prođu kroz tu proceduru. Suštinski, Ulicu Gavrila Principa nećemo da pomeramo, ići će se ispod nje, tunel će biti dužine oko dva kilometra i izlazimo u Bulevar Despota Stefana. Tako menjamo saobraćajnu arhitekturu grada – poručio je on.

Podsetio je da je pre nekoliko dana, obilazeći građane na Slanačkom putu rekao da će tim pravcem do centra Novog Beograda moći da stignu za nešto više od deset minuta.

– Proširili smo Višnjičku ulicu, koja se uliva u Bulevar despota Stefana koji će se spuštati u tunel, imaćemo i novi Savski most i nakon ovog projekta Beograd saobraćajno neće više biti isti. Procenat zagađenja će se po procenama smanjiti za 14 odsto, gužve za 12 procenata, a spojiće dva najudaljenija dela grada Novi Beograd, Zemun i Surčin sa Zvezdarom, Palilulom i Pančevačkim mostom. Veoma sam zadovoljan što smo ovaj projekat ispeli da izguramo i da se tretira jednako novom savskom mostu. Mi smo ga nazvali mali metro jer on podrazumeva potez od Bulevara despota Stefana do velike saobraćajnice koja će se raditi na uglu Vladimira Popovića i Bulevara Nikole Tesle. Mali metro znači da će se na tom potezu stizati i pre nego pravim metroom, jer metro ima stanica a ovde nema zaustavljanja. Kada se popnete na most, ići ćete pravo do Despota Stefana, za šta će biti potrebno nekoliko minuta. Očekujemo da prvi radovi krenu već sledeće godine. Projekat tunela izuzetno je kompleksan, iziskuje vreme i ne možemo da kažemo da će biti gotov za godinu, čak ni za dve godine, ali realno je da oba projekta za tri i po do četiri godine budu završena – kazao je Šapić.

Dodao je da ljudi još uvek nisu ni svesni kakvu će to promenu da donese. 

- Uspeli smo da nametnemo projekat mosta na nacionalni nivo i to više niko ne može da zaustavi bez obzira na to ko bude vodio i grad i državu. Siguran sam da od toga niko neće odustati – zaključio je Šapić.

BONUS VIDEO

@alo_portal "SA ĐORĐOM MELONI SAM PRIČAO O VAŽNIM PITANJIMA" Vučić: Bilo je robne razmene od 4,6 milijardi evra, složili smo se da može više! #alo #alodnevnenovine #aleksandarvucic #djordjameloni #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading