Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta
Foto: Skupština grada Beograda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, u sklopu međunarodne saradnje sa zvaničnicima sveta, susreo se danas u Starom dvoru sa ambasadorima Meksika i Egipta, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom i Baselom Salahom. 

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta. 

Gradonačelnik Šapić je podsetio da Srbija i Meksiko imaju više od sedam decenija dugu tradiciju diplomatskih odnosa, a da smo sa Egiptom već u drugom stoleću dobre bilateralne saradnje. 

Šapić: Jedinstveni broj za sve informacije građanima do kraja godine

Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta

Foto: Skupština grada Beograda

 

 

''Oba ambasadora pozvala su me da posetim Meksiko siti i Kairo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio jer bih želeo da se upoznam sa funkcionisanjem velikih javnih sistema ovih metropola. Saznao sam da Meksiko siti ima Beogradsku ulicu u značajnijem delu grada, te sam obećao da će se i Beograd odužiti i da će dobiti jednu ulicu po glavnom gradu Meksika. Beograd već ima Egipatsku ulicu, a Odluka je doneta na inicijativu Ambasade Egipta i nalazi se u rezidencijalnom delu Zemuna. Ovo je bio način da se i na simboličan način prodube i ojačaju postojeći prijateljski odnosi dve zemlje, što ćemo nadam se učiniti i sa Meksikom'', rekao je u izjavi za Beoinfo Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta

Foto: Skupština grada Beograda

 

 

Od pre dve godine naša zemlja ima potpisan Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji sa Meksikom, te je upravo ovaj sporazum smernica i za dva glavna grada, na čemu će se u narednom periodu raditi kako bi se saradnja u ovim oblastima konkretizovala. 

Egipat je bio počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga i Beogradskom sajmu turizma, te je na sastanku naročito istaknut potencijal saradnje u ove dve oblasti. U razgovoru je bilo reči i o Pokretu nesvrstanih, koji je prošle godine obeležio značajan jubilej, 60 godina od prve konferencije koja je održana u Beogradu.

Sagovornici su se osvrnuli i na ovogodišnju posetu egipatskog predsednika Srbiji kada je potpisano više bilateralnih sporazuma, među kojima i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading