OVO SU UMETNIČKA DELA KOJA GOVORE O ISTORIJI I KULTURI NAŠEG GRADA! Otvorena humanitarna aukcija slika iz "Knjige o Beogradu 2" (FOTO)
Foto: Alo!

Slike će od večeras moći da se kupe na onlajn aukciji, a ceo prihod od prodaje biće uplaćen za lečenje dečaka Aleksandra Džavrića iz sela Brestovika kod Peći.

Vesić je za Tanjug izjavio da je njegova druga knjiga o Beogradu ilustovana sa 65 ilustracija i da su večeras te slike u tehnici ulje na platnu izložene u Galeriji Beograda na Vodi.

"Ovih 65 slika biće izložene na aukcijsku prodaju u naredne dve nedelje i prodaja se vrši na platformi Arte.rs, koja je specijalizovana za prodaju umetničkih slika i svi koji žele moći će da licitiraju i daju najveću cenu, a fondacija "Gnezdo" nam je ponudila da sav novac ide za lečenje malog Aleksandra Džavrića," rekao je Vesić.

Naglasio je da je za lečenje dečaka u Turskoj potrebno 70.000 evra i izrazio nadu da će se prodajom slika skupiti novac, kako bi dečak dobio šansu za novi život.

Objasnio je da je mališan imao disajne probleme, jer je prevremeno rođen i pozvao je sve sugrađane da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji, ali i da se sa ovakvim trendom nastavi i u budućnosti, kako bi se pomoglo bolesnoj deci širom zemlje.

"Pozivam sve da licitiraju za ove slike, to su slike koje govore o istoriji Beograda i poznatim ljudima koji čine naše društvo i našu kulturu. Kupovinom slika Beograđani će imati divne slike, a ujedno će učiniti i dobro delo", poručio je Vesić.

Ðuranović je kazao da je inspiraciju za svoja dela pronasao u kolumnama Gorana Vesića, kao i da je čitava ideja nastala na inicijativu Vesića i pokojnog reditelja i političara Brace Petkovića.

"Razgovarali smo kako bi trebalo da izgleda buduća knjiga o Beogradu i odlučili smo se da umesto klasičnih ilustracija to budu ulja na platnu, jer bi slike mogle da se prodaju na aukcijama i tako je i bilo. Sredstava posle prve knjige o Beogradu su poklonjena zadužbini Vuka i Dositeja, a evo sada od druge knjige poklonićemo novac dečaku sa Kosova i Metohije", rekao je on.

Direktorka fondacije grada Beograda "Gnezdo" Tanja Popović rekla je da se ova huanitarna akcija sprovodi zahvaljujući Goranu Vesiću, čija je ideja bila da se slike nastale po motivima iz njegove knige nađu na humanitarnoj aukciji.

"Iskreno se nadam da ćemo skupiti potreban novac i da ćemo malog Aleksandra poslati na najtežu utakmicu u Tursku, odakle će se vratiti sa medaljom", rekla je Popović.

Ona je naglasila da se sav novac od prodatih slika direktno uplaćuje na račun porodice Džavrić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni sugrađani, a među njima su bili i poznate ličnosti glumac Branko Kockica, televizijski producent i vodoitelj Lav Pajkić, košarkaš Dejan Tomašević i glumac Svetislav Goncić, koji je pročitao jednu priču iz "Knjige o Beogradu 2".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading