VESIĆ: Ponovo raspisan tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda "Krnjača"
TANJUG/PREDRAG MITIC

- Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvođači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena građevinskog materijala i radne snage započnu posao koji je trebalo da traje 30 meseci, a na kome je bilo dozvoljeno samo 10 odsto povećanja cene. Sada su EIB i grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama grada Beograda.

Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju kanalizacije na levoj obali Dunava, objasnio je Vesić.

MALA MATURA SVE BLIŽA: U velikim gradovima najteže upisati gimnazije - Alo.rs

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, sa planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti, saopšteno je iz gradske uprave.

U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

- To znači da više nijedna kap otpadnih iz kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se takođe gradi, neće odlaziti u Dunav ako nije biološki tretirana tako da ne zagađuje životnu sredinu - rekao je Vesić.

On je istakao da je Grad Beograd u prethodnom periodu izgradio više od sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku braće Marić u naselju Krnjača.

U toku je izgradnja kanalizacione crpne stanice ''Krnjača 2'', kroz koju će se potiskivati otpadne vode na putu ka postrojenju za prečišćavanje.

Takođe, u toku je i izgradnja oko pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže za deo naselja Krnjača, u MZ Dunavski venac na području oko ulica Jovice Vasiljevića i Grge Andrijanovića - naveo je Vesić.

Pridružite se 2. juna u Molitvi za mir - Alo.rs

Istakao je i da je u toku tender grada Beograda i Evropske investicione banke za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom postojećih kanalizacionih crpnih stanica čime će biti izgrađena kanalizacija na najvećem delu leve obale Dunava.

Rekao je da će Evropska unija podržati izgradnju kanalizacije novčanim grantom i da očekuje da taj ugovor bude potpisan do kraja godine.

Za platu od 1.000 evra moraš da stisneš srce! - Alo.rs


- Hvala Evropskoj uniji na odluci da novac uloži u izagradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i da tako nama omogući da deo novca koji smo planirali za izgradnju kanalizacije iskoristimo za druge projekte. Mi očekujemo sličnu podršku Evropske unije za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici sa sekundarnom kanalizacijom u delovima Zemuna i Surčinu - rekao je zamenik gradonačelnika.

 


 

Komentari (0)

Loading