PRIDRUŽITE SE 2. JUNA U MOLITVI ZA MIR Spasovdanska litija ove godine od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save
Foto: Massnori Josida

Ove godine, 2. juna, na praznik Vaznesenja - Spasovdan - još jednom će se Beograđani i njihovi gosti okupiti u molitvenoj šetnji od Vaznesenjske crkve i Ulice kneza Miloša, pa do Hrama Svetog Save.

Svoj doprinos ovom događaju ove godine daće i nekoliko javnih ličnosti, pevač Dušan Svilar, glumac Andrej Šepetkovski, muzičar Zoran Kostić Cane, voditeljka Dragana Kosjerina, koje će učestvovati i u kulturno-umetničkom delu programa, a promotivno lice proslave je i vaterpolista Stefan Mitrović, olimpijski šampion. U programu će učestvovati i dečji hor „Čarolija“ koji će izvoditi pesme o Beogradu, orkestar „Stanislav Binički“, KUD „Abrašević“.

Domaćin ovogodišnje proslave je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je objasnio i tematiku događaja.

PRIDRUŽITE SE 2. JUNA U MOLITVI ZA MIR Spasovdanska litija ove godine od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save

Foto: PREDRAG MITIC

 

- Ovogodišnja spasovdanska litija odvijaće se pod nazivom „Molitva za mir“, a želja nam je da se sve Beograđanke i Beograđani okupe sa istim ciljem - da se zajedno pomolimo Bogu i za naš mir, u našem gradu, u našoj državi, ali i za ceo svet koji je u priličnom nemiru - rekao je Vesić.

Prema rečima topličkog episkopa Jeroteja, vikara patrijarha Porfirija, proslava će početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, nakon čega će se litija kretati od Ulice kneza Miloša do Hrama Svetog Save.

- Molićemo se na ovogodišnjoj litiji noseći sa sobom najveće beogradske svetinje - ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke - najavio je vikar patrijarha srpskog.

Dragana Kosjerina je istakla da joj je izuzetna čast što će učestvovati u ovom programu, kao i da su ovakvi događaji prilike da se pokaže ljubav prema Bogu, ljudima i prema svom gradu, sa čim su se složili i ostali prisutni. 

Celodnevna proslava

Obeležavanje gradske slave počeće liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9 sati, potom sledi rezanje slavskog kolača, dok će u 18 sati početi Spasovdanska litija. Prema rečima Dušana Stokanovića iz SPC, svečana povorka će se kretati preko Trga Slavija.

- Na Slaviji ćemo zastati i tu će biti čitano Jevanđelje i kratka molitva za mir, a potom idemo kroz Bulevar oslobođenja, gde će učesnici litije pevati „Himnu Svetom Savi“ sve do Hrama Svetog Save, ispred koga će biti održan prigodan program - kazao je Stokanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading