OTVOREN ZAVIČAJNI MUZEJ U ŽARKOVU Goran Vesić: Želimo da sačuvamo bogatu istoriju ovog naselja
Tanjug

Vesić je naveo da je zgrada u kojoj se nalazi Zavičajni muzej stara dva veka, a da je od 1840. godine to bila škola i to jedna je od najstarijih u Beogradu.

"Kada sam pre nekoliko godina dobio inicijativu od predstavnika Udruženja Žarkovaca, koji su predložili da pretvorimo ovu zgradu u muzej, zaista nisam razmišljao mnogo o tome i uradili smo projekat, renovirali školu i pretvorili je u muzej gde će biti deo istorije Žarkova", kazao je Vesić i dodao da je dvorište pretvoreno u prostor gde će se održavati pesničke večeri, koncerti i sve ono što treba da ima svaki deo Beograda.

OTVOREN ZAVIČAJNI MUZEJ U ŽARKOVU Goran Vesić: Želimo da sačuvamo bogatu istoriju ovog naselja

Tanjug

 

 

Vesić je dodao da je Žarkovo jedno od najstarijih mesta Beograda koje je postojalo pre nego što je nastala opština Čukarica, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

"Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se ovde. Ovde je održan sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka, odavde je 1806. Karađorđe započeo napad na Beograd, a takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Laudon 1789. godine izvršili napade na Beograd", naveo je Vesić.

Istakao je da je da naša obaveza da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i istoriju Beograda.

"Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej i zato smo nedavno završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugo godina. Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu", rekao je Vesić i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da se muzej u Žarkovu završi.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić izrazio je zadovoljstvo što je otvaren Muzej Žarkova u objektu starom dva veka koji čuva istoriju opštine.

"Kada sam dobio inicijativu građana da objekat koji je bio pred urušavanjem pretvorimo u ustanovu od kulturnog značaja, prihvatio sam je sa zadovoljstvom i danas uz veliku podršku zamenika gradonačelnika smo tu inicijativu pretvorili u delo", rekao je Kolarić i zahvalio svima koji su dali novac za realizaciju ovog projekta.

Istakao je da opština Čukarica ulaže dosta u kulturu i da je to veoma važno jer se na taj način, dodao je, privlače turisti koji pored prirodih lepota koje ta opština može da ponudi, mogu da posete i kulturne ustanove.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je Gradu i zameniku gradonačelnika na podršci koju pružaju ustanovama kulture i koji su imali razumevanja da se ovaj projekat završi u rekordnom roku.

Događaju su, izmedu ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading