VESIĆ ODLUČAN Problem pare i mirisa u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambenim zgradama biće rešen!
Foto: Printscreen

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku koja predviđa rešavanje problema pare i mirisa u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambenim zgradama.

Kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, biće zabranjeno korišćenje ćumura i postojanje otvorenog plamena u ugostiteljskim objektima u stambenim zgradama.

Vesić je istakao da je osnovni razlog za to, kako kaže, što najveći broj požara u stambenim zgradama izbija upravo zbog korišćenja ćumura i otvorenog plamena u ugostiteljskim objektima.

- To je i uvod da se reši problem pare i mirisa - kazao je Vesić i dodao da Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine donosi propis o pari i mirisima.

Kako je naveo, ubuduće ugostiteljski objekti u stambenim zgradama će morati da imaju sve filtere ili bez toga neće moći da dobiju radnu dozvolu.

- Radi se na zakonu za paru i miris i isto će biti usvojen po hitnom postupku kao Zakon o buci - kazao je zamenik gradonačelnika.

Takođe, odbornici su usvojili i da ugostitelj koji pruža uslugu sa opcijom za smeštaj - hostel, je dužan da pre početka delatnosti zaključi ugovor sa stambenom zajednicom.

- Ovu odluku smo doneli jer se dešava često da neko zakupi veliki stan i napravi hostel i to niko u zgradi ne zna i nastaje haos - kazao je Vesić i dodao da će ubuduće svi hosteli morati da imaju ugovore sa stambenim zajednicama, inače bez toga neće moći da dobiju dozvolu za rad.

Vesić kaže i da što se tiče odluke o privremenim objektima, razlog za odluku koja je usvojena danas je da se omogući da na taksi stanicama se uvedu toaleti koji su privremeni objekti.

Zamenik gradonačelnika ističe da to ne može da se uradi u centru grada, ali može da se učini na 90 odsto taksi stanica.

Vesić je podsetio da će za svaki deo grada biti utvrđen izvor buke, a onda će na osnovu toga do 15. januara svi ugostitelji dobiti mogućnost da uvedu mere zaštite od buke.

- Nakon toga će na osnovu zakona Komunalna milicija imati ovlašćenje da zatvara objekte - zaključio je zamenik gradonačelnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading