ODŽAČARI ŠETAJU IZNAD GRADA Pre nego što naložite vatru razmislite: Iz dimnjaka vade šut, ptičija gnezada...
Shutterstock/Gabor Tinz

 

Smislite želju i pogledajte po obližnjim krovovima jer ako ugledate odžačara, bar po narodnom verovanju, ta želja će vam se sigurno ispuniti.

A šanse da vidite dimničara baš ovih dana veće su nego ikada u godini. Jer, čim zahladni, svi se sete da bi bilo dobro očistiti odžak. Zato Komunalno preduzeće „Dimničar” ovih dana prima i oko 200 poziva dnevno, a do izlaska na teren njihovih ekipa čeka se najduže dva dana.

A kada stignu i popnu se na krovove, vredni radnici imaju dosta posla. Iz odžaka se izvlači uglavnom šut i razne vrste otpada, a u njima se neretko pronađu čak i ptičja gnezda. Sve ono čemu tu nije mesto. Jer, zapušeni odžaci znaju da budu i prečica do katastrofe. Zato bi ovaj posao trebalo obavezno obaviti pre prve vatre.

– Kontrolni pregled i čišćenje je preporučljivo raditi u toku proleća i leta, odnosno van grejne sezone, ali korisnici najčešće zovu kada dođu hladni dani. Situaciju tada komplikuje to što zbog intervencije moraju da ugase ložišni uređaj. Važno je da se to završi pred grejnu sezonu jer onda ne bi morali ni dva dana da čekaju dimničare da bi pokrenuli sistem grejanja u domaćinstvu. Jer dva dana su mnogo kad je hladno napolju. Kada bi se kontrolni pregled završio na vreme, svi eventualni nedostaci bili bi otklonjeni pred početak sezone, a čisti dimnjaci uštedeli bi sugrađanima energent koji koriste – objašnjavaju iz „Dimničara”.

ODŽAČARI ŠETAJU IZNAD GRADA Pre nego što naložite vatru razmislite: Iz dimnjaka vade šut, ptičija gnezada...

Foto: RINA

 

Naoružane štoserima (dimničarskim četkama) i merdevinama, odžačare viđamo na Paliluli, Voždovcu, Čukarici i u Rakovici, jer na ovim opštinama imaju najviše mušterija. U gradskim šporetima i pećima najčešće gore, kažu, ugalj i drva, a poslednjih godina sve atraktivniji je i pelet. Ako se dimnjaci ne čiste redovno ili ako neodgovorni pojedinci u kotlove ubacuju gumu ili plastiku, to može da izazove velike probleme, piše Politika.

– Očišćen dimnjak ne može da se zapali, ne može da emituje štetne gasove unutar domaćinstva niti može da ugrozi zdravlje i život čoveka, dok neočišćen sve to može – upozorava Irena Kulić, pi-ar „Dimničara”.

Posao odžačara niti je lak niti je za svakog. Nije tu dovoljno popeti se na krov, uzeti četku i „drljati” niz odžak. Takav poduhvat zahteva ozbiljno znanje i spremnost na rizik.

– Važno je angažovati profesionalca iz svake oblasti, a naročito kada se radi o očuvanju imovine i života. Profesionalci vide ono što sami građani ne vide jer im to nije struka, pa ne bi ni obratili pažnju na detalje koji bi izazvali probleme – kaže Kulićeva.

ODŽAČARI ŠETAJU IZNAD GRADA Pre nego što naložite vatru razmislite: Iz dimnjaka vade šut, ptičija gnezada...

Foto: RINA

 

Na sreću, korisnici se retko usude da sami čiste svoje dimnjake. Umesto da rizikuju, isplativije im je da sačekaju makar i ta dva dana da odžačar izađe na teren. Čeka se iz opravdanog razloga. Em zbog toga što se zapušenih dimnjaka svi sete tek kad zazimi, em zbog toga što se o odžacima oko 130.000 korisnika stara svega pedeset radnika garavih ruku, ali čistog obraza. Zato su ovom preduzeću, napominje Kulićeva, uvek potrebni mladi nezaposleni ljudi tehničke struke, sposobni za rad na visini, zainteresovani za obuku i beneficirani radni staž.

– Škola za dimničare ne postoji, imamo centar za obuku u našem preduzeću. Nekada su se dimničari školovali u građevinskim srednjim stručnim školama, ali je taj obrazovni profil ugašen i verovatno neće nikada, ili bar ne skoro, biti vraćen u formalno obrazovanje u toj formi. Pokušavali smo da dimničare vratimo u školske klupe, ali Ministarstvo prosvete tj. Nacionalni prosvetni savet tada nije uvažio naše mišljenje, a promenom Zakona o obrazovanju odraslih data je mogućnost da se takvi obrazovni profili obrazuju na odgovarajući način – objašnjava sagovornica.

Cena ista više od decenije

Cena dimničarskih usluga nije se menjala više od decenije. Iznosi 1,38 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, što je za stan od 50 kvadrata mesečno oko 70 dinara. Na godišnjem nivou izdatak je oko 840 dinara. Građani ovako plaćaju kontrolu, pregled i čišćenje dimnjaka dva puta godišnje, ali na taj način i štede jer čisti dimnjaci podižu energetsku efikasnost domaćinstva i do 10 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading