POČINJE NOVA AKADEMSKA GODINA Ovo su modeli po kojima će se odvijati nastava
Tanjug

Po tom modelu će se teorijska nastava odvijati onlajn, a vežbe će biti organizovane ili onlajn ili uživo.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu nastava od danas počinje po kombinovanom modelu, a to znači da će se teorijska nastava odvijati onlajn, dok će praktični deo biti uživo, kaže za Tanjug novi dekan tog fakulteta prof. dr Lazar Davidović. Prema njegovim rečima, studenti će biti podeljeni u grupe, a poštovaće se sve odluke Kriznog štaba.

"Ni od Ministarstva zdravlja, ni od Ministarstva prosvete, kao ni od Univerziteta i Kriznog štaba nismo dobili nikakav negativan odgovor za takav plan rada, ali ukoliko ga dobijemo, automatski ćemo korigovati plan", rekao je Davidović.

On je istakao i da se u toj obrazovnoj ustanovi neće sprovoditi nikakve kovid propusnice, jer nemaju ni nameru ni pravo da ih koriste, već je reč o poštovanju epidemioloških mera svakog ko boravi u zgradi fakulteta.

To znači da će svako ko bude prisustvovao nastavi morati da ima ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativnom antigen ili PCR testu, a studenti i zaposleni neće moći da prisustvuju nastavi ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu.

Prodekan za nastavu Farmaceutskog fakulteta Andjelija Malenović podseća da je još uvek na snazi preporuku Instituta "Batut" iz prošle godine da svaki fakultet mora da obezbedi četiri kvadratna metra po studentu.

"Kako imamo veliki broj studenata, teorijska nastava će se odvijati isključivo online, dok će se praktična nastava odvijati kombinovano", rekla je Malenović za Tanjug.

To znači da će se deo praktične nastave, kao i uvek, odvijati u laboratorijama, ali će se pripreme za vežbe, seminarski radovi i obrada rezultata vežbi i ispita odvijati onlajn.

I na Građevisnkom fakultetu nastava će se u zimskom semestru odvijati kombinovano, ali sa akcentom na to da studenti mladjih godina što više vremena provode na fakultetu.

Prodekan za nastavu Nenad Fric pojašnjava da će studenti prve i druge godine građevinartstva, geodezije i geoinformatike sve vežbe imati na fakultetu, uz poštovanje važećih epidemijskih mera.

Ostatak nastave za prvu i drugu godinu odvijaće se onlajn, dok će predavanja i vežbe za starije godine, osim laboratorijskih vežbi, takođe biti onlajn.

Na Fakultetu organizacionih nauka kažu da će se nastava za starije studente odvijati isključivo onlajn, dok će brucošima biti omogućeno da deo nastave prate uživo, jer je, prema rečima portparola FON-a Aleksandre Vojvodić želja fakulteta da brucoši osete šta znači studiranje, pošto se prvi put susreću sa tim načinom obrazovanja.

"Što se tiče master studija, oni će se, u zavisnosti od programa, delom odvijati uživo, a delom onlajn", rekla je Vojvodić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading