POČAST ZA DVOSTRUKU ŽRTVU POLITIKE ZLA Na inicijativu predsedniku Vučića voždovačka ulica poneće ime čoveka koji je simbol srpskog stradanja u Hrvatskoj
Foto: Javno dobro

U inicijativi, koju je podneo u svojstvu građanina, Vučić podseća da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koji su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941, u glinskoj crkvi, ubivši oko 1.700 ljudi. Zločinu je prethodilo hapšenje i streljanje glinskih Srba u aprilu i maju 1941, nakon proglašenja marionetske NDH.

Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak. Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa rukama vezanim žicom odvele u crkvu, gde je već bilo nekoliko stotina Srba iz Gline i okolnih mesta, koje su mučili na najužasniji način. Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, a nad živima nastavljali da se iživljavaju, da bi potom ubijene kamionima odvozili do obližnje jame, u koju su ih bacali.

- Ljuban je uspeo da se izvuče iz gomile gde su bili živi i sakrije se među mrtve. Kako je bio izmrcvaren, ustaški krvnici nisu ni primetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion sa mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajonetima i pucali na njih. Tom prilikom su ga ranili - naveo je Vučić.

Uskoro su, podseća, ustaše otišle po još mrtvih, a jamu ostavile nezatrapnom. Taj trenutak Ljuban i još jedan zarobljenik koji je preživeo, iskoristili su i uspeli da se izvuku i pobegnu. Sutradan je Ljubana našao ujak, a njegovog sapatnika ustaše su kasnije uhvatile i ubile. Posle rata, navodi Vučić, Ljuban je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995, kada je ponovo započeo progon Srba u akciji "Oluja".

- Tada mu je jedan komšija rekao: "Beži Ljubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao". I Ljuban je ostavio sve što je imao, za ženom i kćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji - napisao je Vučić.

POČAST ZA DVOSTRUKU ŽRTVU POLITIKE ZLA Na inicijativu predsedniku Vučića voždovačka ulica poneće ime čoveka koji je simbol srpskog stradanja u Hrvatskoj

Foto: Printscreen RTS

 

Dve godine kasnije, umro je u Srbiji, daleko od rodnog kraja.

- Srbija je to prećutala. Sramota je što Ljubana Jednaka, svedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni posle svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolikuje, ljudski, uz sve počasti - naveo je Vučić u inicijativi.

Sam Ljuban Jednak za života je svedočio da su ga ustaše uhvatile na raskrsnici blizu njegove kuće, 27. jula 1941. Cele noći su ih tukli kundacima i cokulama, dečaci su vrištali i dozivali majke. U glinskoj crkvi ih je dočekao koljač Nikica Vidaković rečima: "Došli ste, majku vam vlašku! De, uvedi ih da se pomole svom srpskom bogu."

U suton su uletele ustaše u prepunu crkvu, pokušavši da upale sveće, ali one nisu htele da gore. Kundacima su lupali malo po oltaru, malo po ljudima. Nastalo je sveopšte klanje.

- Trojica su se sakrila u oltar. Kasnije su se popeli na zvonik. Posle sam saznao da su tamo bili dva dana i dve noći i da se nikakvim obećanjima nisu dali skloniti da siđu. Skinuo ih je hicima iz puške ustaša Stevo Mulac - svedočio je Ljuban.

Kada su ga, misleći da je mrtav, odvezli i bacili u jamu, još dugo je čuo ljudske jauke onih koji su udarani sekirama i čekićima. Čuo je i kad su doveli učiteljicu iz Bovića, kraj leševa su je silovali i ubili iz karabina. Sačekao je duboku noć i pobegao u Majske Poljane, kod ujaka Pavla Lončara.

 

Dušanka Zorić, Ljubanova kćerka, još čuva očevu belu košulju, koju su pripadnici hrvatske paravojske 1991. izrešetali u ormaru, pucajući na njegovu kuću. Kaže da je ganuta inicijativom predsednika Vučića.

- U ove dane krajem jula i početkom avgusta, imam posebne emocije, koje nisu nimalo lake. Hvala mnogo predsedniku Vučiću za inicijativu da ulica u Beogradu ponese ime po mom ocu, a zahvalni smo mu i što je sudbini mog oca posvetio posebnu pažnju u govoru na obeležavanju 26. godišnjice zloglasne "Oluje". Mi, Ljubanovi potomci, a posebno njegovo četvoro unučadi, s ljubavlju i pažnjom čuvamo uspomenu na njega, ali nam je drago da on postane i deo kolektivnog sećanja našeg naroda. To je posebno važno zato što se u Hrvatskoj i Glini, kao i u hrvatskim medijima, poslednjih godina anulira postojanje mog oca, govori se da je on izmišljen, kao i njegovo svedočenje o strašnom pokolju u glinskoj Crkvi Presvete Bogorodice, u julu 1941. - kaže Dušanka Zorić.

I unuk Srđan Jednak zahvalan je predsedniku:

 

- Zbog svega što je doživeo, zbog rana iz 1941, kao i iz 1995. godine, jasno je da moj deda nije samo čovek Ljuban Jednak, već je on paradigma stradanja Srba u Hrvatskoj. Jedini je preživeo pakao pokolja u crkvi, u Glini, i živeo 54 godine stotinak metara od mesta gde su ga klali, da bi 1995. dočekao da bude prognan sa svog ognjišta. Ali, uz sve te nedaće, imao je veliko srce, bio je čovek pomirenja, voleo je i cenio dobre ljude bez obzira na veru i naciju. Zato je cela naša porodica zahvalna što ga srpski narod i Srbija neće zaboraviti i što je on deo sećanja svih nas.

Ljuban Jednak je bio nosilac Partizanske spomenice i glavni svedok na suđenjima Alojziju Stepincu i Andriji Artukoviću. Kada je preminuo, SUBNOR je tražio da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, ali su tadašnje beogradske vlasti odbile. Posle pet dana odlučivanja, sahranjen je na Bežanijskom groblju.

U to vreme, na vlasti u Beogradu bile su demokrate, a gradonačelnik je bio Zoran Đinđić.

Patrijarh mu je poljubio ruku

Samo četiri dana pre nego što će se naći u koloni nesrećnih ljudi koji su bežali pred "Olujom", Ljuban Jednak je u Glini primio Orden Svetog Save prvog reda od patrijarha Pavla. Pred svima prisutnima, patrijarh je Ljubana poljubio u ruku.

POČAST ZA DVOSTRUKU ŽRTVU POLITIKE ZLA Na inicijativu predsedniku Vučića voždovačka ulica poneće ime čoveka koji je simbol srpskog stradanja u Hrvatskoj

Tanjug

 

Grad je primio inicijativu predsednika Republike, potvrdio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Predlog će biti usvojen na sutrašnjoj sednici Komisije za za spomenike i nazive trgova i ulica, a nadamo se da će ga usvojiti i odbornici Skupštine grada, na sednici 30. avgusta, i to jednoglasno. Razmatra se koja bi ulica trebalo da dobije ime Ljubana Jednaka i postoji inicijativa da to bude Imotska, na Voždovcu. Ima tu i simbolike, s obzirom na to da to zlo, od kog je Ljuban dva puta stradao, ima veze i sa krajem po kojem se ta ulica nazivala - kaže Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (17)

Loading
Мијо

11.08.2021 11:31

Подржавам овакву одлуку која је донета овај херој од човека треба да добије своју улицу сматрам да је он великан и понос ове земље.

Petar

11.08.2021 11:42

Čovek je preživeo dva pogroma Srba. Da se ne zaboravi!

ana

11.08.2021 11:45

Sacuvacemo uspomenu na coveka koji je simbol naseg stradanja!

Milena

11.08.2021 11:46

Svet da bi saznao za zlocine nad Srbima potrebno je putem filmova, manifestacija i medija jasno preneti poruku o zrtvama pokolja.

Pera

11.08.2021 12:23

Podrzavam ideju da mu se da ulica u Beogradu ali da li Vucic zna koliko je Imocana bilo u 2 svetskom ratu na strani oslobodioca i koliko je njih poginulo na Sutjesci i Neretvi!

Beba

11.08.2021 12:24

Jako potresna priča,treba podržati odluku predsednika.

Irena

11.08.2021 13:11

U tome je veličina našeg Srpskog naroda. Jedino mi poštujemo sve žrtve, tako i treba.

Milica

11.08.2021 13:14

Odluka za svaku podršku! Treba da poštujemo naše heroje.

stevo

11.08.2021 13:14

Svakako da treba podrzati ovu inicijativu predsednika..Da se nikada ne zaborave ljudi,tj.heroji koji su znacili nasoj zemlji

Ivana

11.08.2021 16:24

Svaka čast. Divan način da se ukaže poštovanje i čuva uspomena na ovog velikog čoveka čiji je jedini "greh" bio što je Srbin. On je i simbol stradanja našeg naroda koje nikada ne smemo zaboraviti.

Ancic

11.08.2021 17:40

Kakva strasna sudbina uzasnih stradanja i borba za zivot i cast olicena u jednom coveku.Neka ga Srbija pamti i nek dobije ulicu ovaj veliki heroj.

Zeljko

11.08.2021 17:40

Odlična inicijativa predsednika Vučića, da se nikad ne zaborave srpska stradanja i srpski heroji.

Ivana

11.08.2021 21:03

Nijedan heroj srpskog naroda ne sme da se zaboravi. Hvala Vučiću na svemu što radi za interes naroda i države. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniku Vučiću na svemu,.

Olja

11.08.2021 21:20

Apsolutno ispravna odluka, jer je ovaj čovek srpski heroj.

Maja

12.08.2021 00:17

Ovakav čovek i heroj i žrtva zaslužio je da se jedna ulica zove po njemu. Svaka čast predsedniku na ideji