VUČIĆ TRAŽI DA LJUBAN JEDNAK DOBIJE ULICU Sramota je što tihog heroja nismo sahranili kako dolikuje
FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

U inicijativi, koju je podneo u svojstvu građanina, Vučić podseća da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Ckrvi presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi.

Strašnom zločinu prethodilo je hapšenje i streljanje glinskih Srba u aprilu i maju 1941, nakon proglašenja marionetske NDH.

U inicijativi u koju su "Novosti" imale uvid, Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak.

Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa vezanim rukama žicom odvele u Crkvu presvete Bogorodice. U Crkvi je već bilo nekoliko stotina dovedenih Srba iz Gline i okolnih mesta koje su ustaše mučile na najužasniji način, stoji u inicijativi predsendnika.

Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, a nad živima su nastavili da se iživljavaju, potom su ubijene ljude kamionima odvozili do obližnje jame u koje su ih bacali.

- Ljuban je uspeo da se izvuče iz gomile gde su bili živi i sakrije se mrtve. Kako je bio izmrcvaren, uštaški krvnici nisu ni primetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion sa mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajonetima i pucali na njih. Tom prilikom su ga raniji - naveo je Vučić, prenose "Novosti".

Uskoro su, podseća, ustaše otišle po još ,mrtvih, a jamu ostavile nezatrapnom. Taj spasonosni trenutak Ljuban i još jedan zarobljenik koji je još uvek bio živ, iskoristili su i uspeli da se izvuku i pobegnu iz jame. Sutradan je Ljubana našao ujak, a njegovog sapatnika iz jame ustaše su kasnije uhvatile i ubile. Posle rata, navodi Vučić, Ljuban je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon is tradanje Srba u hrvatskoj akciji "Oluja".

- Tada mu je jedan komšija rekao: ''Beži Ljubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao''. I Ljuban je ostavao sve što je imao, za ženom i ćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji - napisao je Vučić.

Dve godine kasnije, Ljuban Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja.

- Srbija je to prećutala. Sramota je što Ljubana Jednaka, svedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni posle svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolijuke, ljudski uz sve počasti - naveo je Vučić u inicijativi.

Zato smatra da bismo imenovanjem ulice po tom mučeniku i heroju u nasem glavnom gradu, ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava.

Komentari (11)

Loading
Mijo

10.08.2021 11:31

Овај херој треба да добије улицу подржавам овакву иницијативу од стране нашег председника.

lela

10.08.2021 11:32

Tadašnjoj vlasti nije bilo bitno.Sramota.

Мијо

10.08.2021 11:36

Подржавам ово што је предложио наш председник овај херој треба да добије своју улицу.

ana

10.08.2021 12:08

Ovaj covek je zasluzio da dobije svoju ulicu! Podrska!

Lara

10.08.2021 12:10

Svaka cast Predsedniku za ovakav potez.

Milena

10.08.2021 12:53

Ovom heroju treba da se u čast jedna ulica nazove imenom

stevo

10.08.2021 14:44

Svakako da ovaj heroj treba da dobije ulicu.To je najmanje sto mozemo uciniti

Jovana

10.08.2021 17:23

Zaslužio je da dobije ulicu sa svojim imenom.

Ivana

10.08.2021 18:39

Podrška za ovu inicijativu. Bar na taj način da odamo poštu čoveku koga je strašna sudbina zadesila samo zato što je Srbin, a koji se svojim poreklom ponosio do samoga kraja. Ljuban Jednak primer je stradanja srpskog naroda i primer velikog čoveka i patriote.

Ana

10.08.2021 23:17

Jadan covek, sramota je sto nije sahranjen kako dolikuje i sto tek sada saznajemo za njega