GRADONAČELNIK PORUČIO Nema mesta panici, vazduh se konstantno kontroliše
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je požar koji je izbio juče nešto posle 20 časova na  deponiji u Vinči pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

- Naše vatrogasne službe su dobile poziv u 8.29 časova, a na terenu su bile već u 8.42 časova. Dakle, želim da istaknem da su nadležne službe reagovale u najkraćem mogućem roku. Na početku gašenja požara je bilo šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca na terenu, a u ovom trenutku je na licu mesta pet vatrogasnih vozila sa 15 vatrogasaca, a tu su i vatrogasna cisterna sa 30.000 litara vode, tri cisterne javno-komunalnog preduzeća JKP Gradska čistoća i dve cisterne JKP Beogradski vodovod i kanalizacija - rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako je dodao, požar je zahvatio površinu od pet hektara, i naglasio da ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta i četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara.

- Iako će građani dim ovog požara moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takođe na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM 10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru - rekao je on.

Kako je dodao, vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok ih je doneo iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad ove koncentracije.

GRADONAČELNIK PORUČIO Nema mesta panici, vazduh se konstantno kontroliše

BeoInfo

 

 

- Na mernom mestu na Novom Beogradu u 10 časova koncentracija suspendovanih čestica PM 10 je bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom. Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje. Ipak, zagađenje je bilo epizodično, i pad koncentarcije ukazuje na to da je požar pod kontrolom - istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju ovog požara, i pohvalio izuzetno brzu reakciju svih nadležnih službi.

- Još jednom ponavljam, nema potrebe za širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravlje je i toku. Informacije o stepenu ovog epizodičnog zagađenja građani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajt  beoeko.com - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading