Vladimir Putin Kemerovo
Tanjug/AP
Vladimir Putin Kemerovo

Tanjug/AP

Vladimir Putin Kemerovo, Foto: Tanjug/AP

Lavrov je takođe nazvao neistinitim izjave Sjedinjenih Američkih Država o ulozi Rusije u situaciji u Venecueli.

„Ako se navede sve ono što zvanični predstavnici američke administracije govore o Venecueli, onda možete beskrajno postavljati pitanja i na sva ova pitanja će odgovor po pravilu biti, diplomatski rečeno, neistina“, naglasio je Lavrov.

MADURO SE OGLASIO ZAJEDNO SA LOJALNIM GENERALIMA I PORUČIO OVO Vojska mora da se obračuna sa " izdajnicima" i opozicijom i spreči krvoproliće

Komentarišući moguću vojnu intervenciju Vašingtona u Venecueli, Lavrov je istakao da će Rusija formirati grupu zemalja za suprotstavljanje toj zamisli, a ona se već formira u Ujedinjenim nacijama.

„Stav će biti vrlo jednostavan. Mi ćemo mobilisati grupu država koje, poput nas, poštuju Povelju Ujedinjenih nacija, da se suprotstave takvim planovima. Takva grupa se formira u Ujedinjenim nacijama i nadam se da će dobiti ozbiljnu podršku u organizaciji“.

Ruska vojska Vojsak Rusije u Siriji Ruski helikopter Mi-24

Profimedia

Ruska vojska Vojsak Rusije u Siriji Ruski helikopter Mi-24, Foto: Profimedia

Lavrov je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom pozvao da se ne vraća na Monroovu doktrinu, da je to nepoštovanje Venecuele.

„Odgovorio sam mu, na osnovu našeg principijelnog stava, da se mi nikada ne mešamo u tuđe poslove i pozivamo i druge da učine to isto“, rekao je on novinarima.

323 MORNARA ZAUVEK SU NESTALA U DUBINAMA ATLANTIKA Kako su Britanci nuklearnom podmornicom potopili ponos argentinske mornarice

Lavrov je dodao da je u razgovoru da se Sjedinjene Američke Države, kako je već objavljeno u Vašingtonu, uzdrže od povratka na Monroovu doktrinu. On je dodao da smatra da takve izjave u velikoj meri odražavaju nepoštovanje prema narodu Venecuele i, uopšte, narodu Latinske Amerike“.

Sergej Lavrov

Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Ruski ministar je dodao da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile da nastave kontakte o Venecueli, iako su njihovi stavovi nespojivi.

"PRAVDA NE SME DA BUDE U NJIHOVIM RUKAMA" Albanci odustali od "Velike Albanije"?! Sada imaju novi plan! U njemu se pominju Hrvatska, Srbija, Kosovo...

„Dogovorili smo se da nastavimo kontakte, uključujući i o Venecueli, ali ja ne vidim kako je moguće ujediniti stavove: s jedne strane — naše zasnovane na Povelji Ujedinjenih nacija, na principima i normama međunarodnog prava, a sa druge strane — stav Sjedinjenih Američkih Država, koje iz Vašingtona postavljaju vršioca dužnosti predsednika druge zemlje“, rekao je on novinarima u Taškentu.

„Stavovi su nespojivi, ali mi smo spremni da razgovaramo“, naglasio je ministar.

Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Maduro navodno nameravao da napusti zemlju i pobegne na Kubu, ali su ga predstavnici Rusije odvratili od tog koraka. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući Pompeove reči, izjavila da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da demorališu vojsku Venecuele, a sada koriste i lažne vesti kao deo informacionog rata.

OSNIVAČ VIKLIKSA JOŠ MESEC DANA NEĆE U SAD Odluka o izručenju Asanža pomerena na 30. maj, a ključni razlog leži u ovom papiru

Telefonski razgovor između ruskog ministra i američkog državnog sekretara Pompea održan je u sredu, a posebna pažnja posvećena je situaciju u Venecueli. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kasnije je komentarisalo da je Lavrov ukazao Pompeu da je nastavak agresivnih koraka prema Venecueli prepuno najtežih posledica.

KARIBI U PANICI, ALI NE ZBOG PIRATA Stigao je kruzer, ali ono što se pojavilo na njemu uplašilo stanovnike Svete Lucije

OVAJ ČOVEK GURA AMERIKU U RAT SA VENECUELOM Nagovorio Buša da napadne Irak, mrzi komuniste, Iran i Severnu Koreju, a Maduro mu je opsesija

DVA HICA U GLAVU NAJTRAŽENIJEM TERORISTI SVETA Pre osam godina " Foke" su likvidirale Osamu Bin Ladena, a danas je njegov sin vođa Al Kaide