Zahvalan sam što sam mogao da ispratim Kastra

J. Đ. | vesti 2016-12-04 20:25:08 2016-12-04 20:25:08

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su juče na privatnoj ceremoniji na groblju u gradu Santjago de Kuba, kolevci revolucije čiji je predvodnik bio, a sahrani je prisustvovao ministar za rad, borilačka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju iz Srbije.

Tanjug AP

On je ekskluzivno za „Alo!“ preneo svoje impresije rekavši da je „komandant ispraćen dostojanstveno i ne bez prkosa“.

- Prisustvovao sam ispraćaju velikog čoveka za kim je Kuba iskreno žalila. Sa Kubancima su tugovali i ljudi iz celog sveta. Svi kojima je sloboda najviša vrednost osećali su veliki gubitak. Zahvalan sam što sam bio deo istorije i što se moja zemlja još jednom svrstala na stranu slobodnih naroda.

Srbija je svuda bila toplo pozdravljena i telegrami saučešća premijera Vučica i predsednika Nikolića bili su čitani u svim vestima. Na javnim zgradama su zastave Kube bile na pola koplja, ali su i domovi Kubanaca bili u slikama Fidela i zastavama Kube. Kuba je žalila iskreno i bez naređenja, milion Kubanaca u Havani, baš kao i milioni poređani uz put kuda je prema poslednjm počivalištu prolazila urna komandanta, uzvikivali su: „Ja sam Fidel“ - preneo nam je Vulin.

Povorka sa Kastrovim posmrtnim ostacima probijala se kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog lidera. Iz mase su se čuli uzvici „živeo Fidel“ i reči nacionalne himne, dok se vozilo sa urnom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gde je Kastro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva Hoze Martin, heroj borbe za kubansku nezavisnost iz 19. veka. U trenutku kada je povorka stigla na groblje, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast.

Expand player
Pogledajte više