Za šest meseci ove godine ostvarili smo najveći suficit od 1945.

Beta | vesti 2017-06-30 20:18:23 2017-06-30 20:18:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Dubrovniku da je Srbija za prvih šest meseci ove godine ostvarila najveći suficit od 1945. godine do danas, i to kako je naveo, "bez ijedne privatizacije".

Profimedia

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da će na kraju juna suficit minimalno iznositi 32,5 milijardi dinara.

"Deficit je trebalo da bude oko 600-650 miliona evra. To su odlični rezultati. Rast u maju je izvanredan, krenulo je i sa rudarstvom, prerađivačka industrija je na nivou od 9,2 odsto u maju, u junu čujem da je još bolji rezultat. To je ono što je najvažnije, što jača našu odbranu i životni standard građana", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije učestvovao je danas na Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da se s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio o nastavku saradnje dve zemlje na rešavanju konkretnih problema.

"Razgovarao sam s hrvatskom predsednicom o konkretnim problemima koji proizlaze iz deklaracije koju smo potpisali u Subotici. Kuću Bana Jelačića ćemo mi finansirati, što je dobar signal za Hrvate. Posle rešavanja pitanja asfaltiranja ulica i finansiranja medija na hrvatskom jeziku, imamo još problema za 10 od 34 udžbenika na hrvatskom jeziku", rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku, gde prisustvuje sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

On je dodao da je "što je moguće brže" rešavanje problema između Hrvatske i Srbije važno zbog Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji i da je "dobro da se oni osećaju normalno, kao građani tih zemalja".

Srpski predsednik je naveo da je za Srbiju najvažnije da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da bude što više konkretnih projekata jer to donosi boljitak građanima Srbije.

Vučić je rekao da je primetio da se produbljuje saradnja EU i NATO i da bi Srbija želela da čuje ideje i planove o tome.

"Vidim da se intenzivira saradnja EU i NATO, ne znam da li je to odvojeni pokret od NATO-a, jer do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima. Srbija nije zainteresovana za ulaske u vojne saveze i ne mislimo da smo ugroženi od bilo koga zbog vojne neutralnosti", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Dubrovniku sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i energetskoj bezbednosti.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je istakao je da su izgradnja gasne interkonekcije, rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad i izgradnja autoputa od Niša do Sofije, kao dela Koridora 10, projekti od značaja za obe zemlje i da rad na njihovoj realizaciji predstavlja dobre temelje jačanja ekonomske saradnje dve zemlje.Predsednik Vlade Bugarske čestitao je Vučiću izbor na funkciju predsednika Srbije i izrazio nadu da će dve zemlje u budućnosti raditi na jačanju odnosa, dodajući da će Bugarska uvek biti spremna na prenošenje iskustava iz procesa pristupanju EU.

Expand player
Pogledajte više