Za pad helikoptera nema krivične odgovornosti

alo.rs | vesti 2016-06-30 13:28:45 2016-06-30 13:28:45

Tužilaštvo se oglasilo povodom pada helikoptera posle više od godinu dana i saopštilo da nema krivične odgovornosti za taj nemili događaj. Propusta bilo u lancu komandovanja.

Zoran Ilić

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom pada helikoptera u martu 2015. godine. U saopštenju se navodi da nema krivične odgovornosti za taj događaj.

"Nakon završenog predistražnog postupka,sveobuhvatnog razmatranja  događaja, činjeničnog stanja, izjava više desetina saslušanih svedoka, obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju
zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela", navodi se u saopštenju.

"U predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu, a vezano za lanac  komandovanja,što se nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da
bude doneta drugačija odluka.

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, navodi se na kraju saopštenja Tužilaštva.

Expand player
Pogledajte više