Klinički centar srbije
D. Milenković
Klinički centar srbije

G. Srdanov

Klinički centar srbije, Foto: G. Srdanov

Istovremeno, danas će biti poznati podaci o unutrašnjem stručnom nadzoru u Kliničkom centru u Nišu, kako navodi prof. dr Zoran Rdovanović, direktor te ustanove, gde je Ivana 21. juna primljena u 28. nedelji trudnoće, a potom prebačena u GAK Višegradska. Postupak je pokrenut 6. jula pošto je u KC “NIš” stigao anonimni mejl, pod nazivom “Primedbe na rad lekara” u kojem se izražava sumnja u lečenje trudnice.

-U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje informacija je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija od prijema pacijentkinje u bolnicu, njenog stanja u bolnici, do toga u kakvom je stanju transportovana. Juče sam razgovarao sa ministrom zdravlja o svim detaljima koje sam imao. Očekujemo da se sve to završi u subotu. Ukoliko ima potrebe uradićemo i spoljašnji stručni nadzor, ali moramo da utvrdimo definitivno uzrok smrti i majke i deteta - objansio je prof. dr Radovanović.

Suprug Aleksandar u Domu zdravlja

U Domu zdravlja u Nišu juče je bio Aleksandar Kostić, Ivanin suprug. On se, kako nezvanično saznajemo, raspitivao za proceduru dobijanja medicinske dokumentacije. On je odbio razgovor o tragičnom događaju u kojem je izgubio suprugu i ćerku. -Prijatno - rekao je on, odmahnuvši rukom. Juče nije bilo moguće dobiti i komentar od roditelja preminule žene - koji su prekjuče već odbili da govore o tragediji, jer niko nije otvarao vrata porodične kuće nakon što smo pozvonili na vrata.

Rođaka preminule žene, sa kojima je “Alo!” stupio u kontakt, kaže da se porodica neće oglašavati dok ne pristigne obdukcioni zapisnik, dokumentacija o lečenju i izveštaj o nadzoru Ministarstva zdravlja.

Tragično preminule majka i beba, sahranjene su na niškom Novom groblju 5.jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa “Pravda za Ivanu i Veru”, koja je za kratko vreme zapratilo više od 1.600 Nišlija, i na kojoj su pored ostalog objavljene i sumnje u neadekvatno lečenje Ivane.

Podsetimo, Ivana je u sedmom mesecu trudnoće, 21. juna primljena u KC “Niš”, odakle je transportovana četiri dana kasnije u GAK Višegradska, zbog teškog zdravstvenog stanja.

Direktor niškog Doma zdravlja: Kod nas nije bilo propusta!

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu, u kojem je vođena Ivanina trudnoća pokazao je da nije bilo propusta u postupanju lekara.

- Pacijentkinja se javila u junu svom lekaru koji je konstatovao blago povišeni pritisak, u vrednosti od 140/90. On joj je odmah dao lekove, ali i uput za Ginekološko akušersku kliniku u Nišu na dalji tretman - kaže direktor Doma zdravlja u Nišu prof. dr Milorad Jerkan i dodaje da su komisiju, koja je sprovela vanredni nadzor, činili načelnik odeljenja ginekologije i pravnik. -Doktor koji je vodio trudnoću trenutno je na godišnjem odmoru ali se očekuje njegov dolazak sledeće nedelje. Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo nikakvih propusta jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inače, jedan od najboljih i najiskusnijih ginekologa u našoj ustanovi - kaže dr Jerkan.

- Primljena u izuzetno teškom stanju i životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Postavljena su sumnje na takozvane “hellp” i “bud chiarry” sindrome, teška stanja koja karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Utvrđen je još i zastoj u rastu ploda. Na terpiju nije reagovala i njeno stanje se pogoršavalo. Odlučeno je da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica, težine oko 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah transportovana u Institut za neonatologiju - otkrio je izvor “Alo!” i dodao da su Ivani urađene još dve operacije kako bi joj se spasao život, ali njeno stanje se dodatno komplikovalo i ona nije izdržala, baš kao i beba.

Komentari (2)

Тртрћко

08.07.2017 18:38

Погрешне дијагнозе!Дипломе на лепе очи јер си мој земљак или смо из истог племена!МОЈ ОТАЦ ЈЕ УМРО ОД ПОСЛЕДИЦА ПОГРЕШНЕ ДИЈАГНОЗЕ И ТИМЕ ЈЕ ПОГРЕШНО ЛЕЧЕН?Умрла је скоро моја блиска рођака у 63 години.Иди,бре,редовним путем ради лечења бубрега?Јок,има она зета црногорца са добрим везама!Виски ономе!Виски за тога и ОНАЈ ПАРФЕМ за тога?И док је чекала ,,везу,, она данас почива на гробљу!

Beograd

09.07.2017 08:53

Starica od 60 g. rodila dete i ostala živa; a zena od 32 g. umrla od teske bolesti koju je prouzrokovala trudnoca, smrtnost 99 posto. Ko nama garantuje srecan kraj? Bog? Sudbina? Lekari?