Zbogom EU: Erdogan slavi sa pristalicama
EPA/turkish president press offi
Zbogom EU: Erdogan slavi sa pristalicama

EPA/turkish president press offi

Zbogom EU: Erdogan slavi sa pristalicama, Foto: EPA/turkish president press office

Kraj jedne ere u Turskoj! Nakon referenduma koji je pokazao koliko su u stvari duboke podele u turskom društvu (51,3 odsto je glasalo za promenu ustava, 48,3 odsto protiv), a nakon kojeg je aktuelni predsednik Erdogan izašao kao pobednik, jer će ubuduće gotovo sve poluge vlasti biti u njegovim rukama, zemlje EU su izrazile zabrinutost.

Kako „Alo!” saznaje u diplomatskim izvorima, Erdogan, koga mnogi već oslovljavaju „Sultanom”, imaće mnogo posla sa kontrolisanjem podeljene Turske i neće, bar u skorije vreme, imati mogućnosti da se značajnije upliće u dešavanja na Balkanu. Zbog odbacivanja Zapada očekuje se dalje približavanje Erdogana Rusiji i Vladimiru Putinu.

Najdalje u kritikama Erdogana otišao je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

- Turska je glasala protiv EU i ona se sve više udaljava od pravne države i demokratije. Oni ne mogu postati članica EU i umesto toga treba s Ankarom ugovoriti sporazum o susedstvu. Turska je sused sa kojim je potrebna saradnja - poručio je Kurc i naglasio da će „onima koji su glasali protiv promene ustava biti pružena podrška i solidarnost”.

S druge strane, prema rečima narodnog poslanika Srbije Muamera Zukorlića, „ovo je najveća promena u Turskoj u proteklih 100 godina i kraj Kemalmizma (Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske, prim. aut.) u ovoj zemlji i početak jedne nove ere.

Evropska unija decenijama zamajavala Tursku

Dragaš kaže da ga ne čudi reakcija zemalja EU posle referenduma:

- Naivno je posmatrati pobedu Erdoganove izmene turskog ustava kroz jednu prizmu, prizmu takozvanih evropskih vrednosti. Ista ta EU godinama odugovlači sa pregovorima sa istom tom Turskom i turskim narodom, sa druge strane podržava ubrzano priključenje Kosova u EU, iako ga mnoge zemlje EU nisu priznale kao nezavisnu državu, kao i pola zemalja članica UN. Ne treba posmatrati ove izmene zakona u Turskoj kao nešto nedemokratsko jer se zapravo radi o uspostavljanju predsedničkog sistema u Turskoj, umesto dosadašnjeg parlamentarnog. Te sisteme već poznajemo u SAD, Rusiji i još mnogim zemljama u svetu - zaključuje Dragaš za „Alo!”.

 - Nema razloga za bilo kakvu nervozu u Srbiji povodom ishoda referenduma, jer iz vrha Turske nijedna negativna poruka nije upućena prema Srbiji. U interesu zemlje, uz osnovnu orijentaciju prema EU, jeste da se razvijaju dobri odnosi sa svim partnerima, a Turska je nezaobilazan faktor u regionu - kaže Zukorlić za „Alo!” i nastavlja:

- Teško je predvideti kuda će to sve da ide, a ja se nadam da će Turska imati snage da, pre svega, ostane i još više bude konstruktivan faktor mira i stabilnosti u regionu. Sve ostalo je manje bitno. U svakom slučaju, za nas ovde u Srbiji su najbitniji biletaralni odnosi, kako za ekonomski razvoj zemlje, tako zbog činjenice da postoji značajna muslimanska zajednica u Srbiji i da Turska ima kulturne i ekonomske interese na Balkanu, što ona i ne skriva. Ne treba zaboraviti i na rodbinske veze, jer preko milion građana Turske vodi poreklo i ima rodbinu u Sandžaku i te veze treba iskoristiti u pozitivne svrhe.

Orhan Dragaš, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost, smatra da ishod referenduma u Turskoj neće negativno uticati na odnose Beograda i Ankare.

- Zašto bi uticao? Naprotiv. Predsednik Turske je među prvima čestitao Vučicu pobedu na predsedničkim izborima i naglasio da su Turska i Srbija najznačajnije zemlje na Balkanu.

Komentari (3)

Ne me briga za Tursku

18.04.2017 15:11

Gledamo mi u svoj prazan tanjir i prazan novčanik, a poštansko sanduče puno računa koje ce da nam plati EU.

Сале

18.04.2017 16:09

Ха ха ха, па ко још шта пита овај народ од чега и од кога да се боји!

Pera Detlic

19.04.2017 15:10

Nismo se plasili ni Murata...........