Piletina Belo meso Piletina punjena spanaćem i feta sirom
Shutterstock
Piletina Belo meso Piletina punjena spanaćem i feta sirom

Shutterstock

Piletina belo meso, Foto: Shutterstock

Oprez! Ukoliko se spremate na put, letovanje ili posetu rođacima u Crnu Goru, nikako tamo ne jedite pileće belo na žaru, čorbice, rolovanu piletinu i druga jela jer mogu biti zaražena opasnom salmonelom! Pileće đakonije od neispravnog mesa već se, verovali ili ne, prodaju u crnogorskim kioscima brze hrane, u viršlama i salamama, ali i u prodavnicama!

Kontigent živinskog mesa iz Brazila ušao je u Crnu Goru pre 20 dana, a kako je juče upozorila Mirjana Drašković, glavna crnogorska veterinarska inspektorka, meso je već u restoranima brze hrane, proizvodnji, a ima ga i u maloprodaji!

Prema istim informacijama, zbog salmonele u mesu iz Brazila, Hrvatska i Albanija povukle su piletinu sa tržišta.

Brazilski inspektori podmićeni?

Prema objavljenim informacijama, brazilski izvoz mesa je u martu ove godine privremeno zaustavljen zbog izveštaja da su brazilski inspektori kvaliteta hrane bili podmićeni. - Oni puštaju u prodaju meso kome je istekao rok. Od tada albanske vlasti strogo testiraju meso koje stiže iz te zemlje - navode regionalni portali.

A da se od trovanja salmonelom može umreti, upozorava za “Alo!” doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić i naglašava da je dovoljno da osoba koja jede takvu piletinu ima oslabljeni imunitet.

- Piletina je sada ionako rizična za jelo jer to meso sadrži antibiotike i hormone. Kada je salmonela u pitanju piletinu bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Salmonela je opasna bakterija koja izaziva jaka trovanja. Simptomi su prolivi, povraćanje, dehidracija organizma, a može da dođe i do smrti. U Srbiji su potrošači spokojni jer ne uvozimo tu vrstu mesa iz Brazila - navodi taj stručnjak i savetuje građane koji kreću put Crne Gore da izbegavaju pileće meso, prerađevine od toga mesa, kao i da ga ne kupuju u svežem stanju.

Kako da se zaštitite!

Verica Đokić, nutricionista, kaže za “Alo!” da visoke temperature uvek predstavljaju opasnost po ispravnost namirnica bilo da je reč o mesu, ribi siru ili jajima. - Naročitu pažnju trebalo bi da obratimo dok smo na letovanju. S obzirom na to da ne možemo znati poreklo mesa koje će se služiti u “fastfudovima” i restoranima na primorju regiona, preporučljivo je preduzeti sve mere opreza koje nam stoje na raspolaganju. Piletinu u restoranima možemo zameniti obrocima na bazi ribe, a brze obroke na plaži ili šetalištima hranjivim salatama sa sirom, tunjevinom i testeninom. Ne bi trebalo zanemariti i blagotvorna svojstva orašastih plodova, voća, povrća i biljnih pljeskavica - otkrila je ona za naš list.

- Da bi se salmonela uništila potrebno je da se meso peče ili kuva pola sata, na temepraturi do 70 stepeni, koja se razvija u dubini komada mesa, koji se obrađuje. Problem je što se na roštilju to meso peče od tri do pet minuta. Najopsanije kod te piletine je prenošenje salmonele, preko ruku onoga koji je sprema, na noževe, salatu, hleb i radne površine - priča naš sagovornik.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede potvrđuju reči dr Stojšića navodeći da naša zemlja ne uvozi piletinu iz Brazila.

- Republika Srbija ne uvozi živinsko meso iz Brazila. Rešenje za uvoz živinskog mesa poreklom iz Brazila, Uprava za vetrinu nije izdala. Proverom informacija sa kontrolnog –graničnog punkta Gostun, granični prelaz sa Republikom Crnom Gorom, potvrđujemo da tamo nije bilo uvoza živinskog mesa iz Brazila - kažu za “Alo!” u Upravi za veterinu.

Komentari (2)

protivnik lazova i prevaranata

31.05.2017 08:18

Posto su njihovi "biznismeni" (citaj: kriminalci)"glavni' i tamo i ovde kod nas , bar 10 dana meso je na nasem trzistu , jer ne verujem da je kriminalno - politicki crnogorski klan tako nesposoban da "resi" jedan takav sitan posao .

Neša

31.05.2017 11:30

To će prebaciti u Srbiju dok kažeš keks!