Noletov stric konzul u Monte Karlu!

V. Nestorović | vesti 2017-04-17 21:33:20 2017-04-17 21:33:20

Kako „Alo!” saznaje, prvi konzul Srbije u Monte Karlu biće Goran Đoković.

Marko Metlaš

Očigledno da je Đoković prezime koje otvara sva svetska vrata, pa zato i ne čudi odluka Vlade Srbije da na pomenuto mesto imenuje strica Novaka Đokovića, najboljeg srpskog sportiste i trenutnog broja dva na ATP listi.

Odluka o otvaranju konzulata u Kneževini Monaka, sa počasnim konzulom na čelu, sa sedištem u Monte Karlu, doneta je pre nepune dve nedelje, na sednici Vlade 6. aprila, a Ministarstvo spoljnih poslova je preduzelo sve potrebne mere za sprovođenje pomenute odluke.

- Nije nepoznata praksa da se na mesto konzula postavljaju „poznate ličnosti”, pa je tako pre četiri godine na mesto generalnog konzula u Trstu postavljen naš proslavljeni košarkaš Dragan Kićanović, što se pokazalo kao dobra odluka. A teško da ćete za mesto konzula u Monte Karlu pronaći bolju ličnost od Gorana Đokovića, pogotovo kada se uzme u obzir da je Novak jedan od najpoznatijih ličnosti u kneževini i lični prijatelj princa Alberta od Monaka, tako da je u najboljem interesu naše zemlje i širenja njenog poslovnog i političkog uticaja da ih u tom izuzetno bogatom delu Evrope zastupa neko kome su praktično vrata i od kneževske porodice uvek otvorena - otkriva za „Alo!” izvor iz Ministarstva spoljnih poslova.

I Bogdan Obradović, nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije, a sada narodni poslanik u Skupštini Srbije, smatra da je Đoković pravi izbor za ovu funkciju.

- Ukoliko je to zaista zvanična odluka, onda moje najiskrenije čestitke. Apsolutno se slažem sa izborom, želim mu sve najbolje i neka mu je sa srećom. Goran dugo živi tamo, teško da neko bolje poznaje prilike, a zna se iz koje je porodice i njegovo ime i prezime je prepoznato svuda. S obzirom na to da će konzulat biti u Monte Karlu, tu je i Novak, tako da ne može biti pozitivnije - rekao je Obradović za „Alo!”.

Kada je reč o novom konzulu, Goran Đoković, koji je ujedno i potpredsednik Teniskog saveza Srbije, juče nije odgovarao na pozive „Alo!” do zaključenja ovog broja. Inače, konzularni funkcioneri su uobičajeno rangirani po hijerarhijskoj važnosti. Počasnog konzula uglavnom imenuju zemlje koje ne mogu sebi priuštiti trošak karijernog diplomate, već tu funkciju poveravaju nekom lokalnom građaninu, koji već ima određene poslovne odnose ili živi u toj državi.

U međuvremenu je počeo i teniski turnir u Monte Karlu, na kojem Novak počinje sezonu turnira na šljaci, a tu je prošle godine eliminisan već u drugom kolu, dok je titule osvajao 2013. i 2015. godine, a nema sumnje da ćemo na tribinama moći da vidimo i njegovog strica.

Expand player
Pogledajte više